Wetsvoorstel btw behandeling waardebonnen

Wetsvoorstel btw-behandeling waardebonnen

 

In juni is een Europese richtlijn aangenomen over de btw-behandeling van waardebonnen. Waardebonnen zijn bonnen die een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Deze richtlijn moet uiterlijk 1 januari 2019 zijn omgezet naar Nederlands recht. De staatssecretaris van Financiën heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend.

De op handen zijnde wetgeving over de btw-behandeling van waardebonnen wijkt af van de wijze waarop vouchers op dit moment btw-technisch worden behandeld. Dit kan gevolgen hebben voor de wijze waarop de uitgifte en inname van vouchers in uw systemen verwerkt dient te worden alsmede op de bijbehorende btw-aangiften.

Btw op vouchers

Op dit moment worden alle vouchers (in Nederland) op dezelfde wijze belast met btw. Op het moment van uitgifte van de waardebon is nog geen btw verschuldigd. Pas wanneer deze worden ingewisseld voor goederen en/of diensten is btw verschuldigd. Onder de nieuwe regeling zal allereerst onderscheid worden gemaakt tussen de zogenoemde “enkelvoudige” en “meervoudige” waardebonnen. Van enkelvoudige waardebonnen is op voorhand duidelijk in welk land en tegen welk btw-tarief deze zullen worden uitgegeven. Meervoudige waardebonnen zijn alle waardebonnen die niet onder de definitie van enkelvoudige waardebonnen vallen.

Veranderingen door nieuwe wetgeving

Onder de nieuwe wetgeving is meteen btw verschuldigd op het moment dat enkelvoudige waardebonnen worden uitgegeven. Let op, want wanneer de enkelvoudige waardebonnen worden ingewisseld voor goederen en/of diensten is dan geen btw meer verschuldigd. Die btw is immers al voldaan bij uitgifte van de waardebonnen. Voor de overige (meervoudige) waardebonnen verandert in principe niets. Op het moment van uitgifte van meervoudige waardebonnen is geen btw verschuldigd. De btw is pas verschuldigd wanneer deze waardebonnen worden ingewisseld voor goederen en/of diensten.

Zodra meer duidelijk wordt over dit wetsvoorstel en het tijdstip waarop het wordt geïmplementeerd brengen wij u uiteraard op de hoogte. Indien u te maken heeft met waardebonnen en u hierover vragen heeft neem dan contact op met Rianne van den Dungen, of met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag verder.