Werkkostenregeling: heeft u de vrije ruimte geheel benut?

 

Binnen de werkkostenregeling (WKR) mogen werkgevers 1,2% van de totale fiscale loonsom van de organisatie, de zogenaamde forfaitaire (vrije) ruimte, besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen aan de werknemers.

Eindheffingsloon of vrije ruimte

Slechts vergoedingen en verstrekkingen die niet onder gerichte vrijstellingen of nihilwaarderingen vallen, komen ten laste van de vrije ruimte. Niet alle kosten kunnen worden toegewezen als eindheffingsloon binnen de WKR. Hiervoor komen slechts bepaalde kosten, onder bepaalde voorwaarden, in aanmerking. Gedacht kan worden aan kosten voor onder andere maaltijden, kerstpakketten, personeelsfeesten, bovenmatige reiskostenvergoedingen, vergoedingen voor fitness die niet als bedrijfsfitness wordt gekwalificeerd, etc.

Ondersteuning bij inventarisatie 2018

Uit onderzoek van de Rijksoverheid is gebleken dat een relatief groot deel van de mkb-werkgevers niet of onvoldoende op de hoogte is van de WKR. Joanknecht biedt haar klanten daarom graag de gelegenheid hierbij te ondersteunen en te adviseren waar nodig. Nu het einde van het fiscale jaar 2018 nadert, is het tijd voor werkgevers om te inventariseren hoeveel vrije ruimte nog beschikbaar is om eventueel aan werknemers nog zaken onbelast te verstrekken of te vergoeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eindejaarsbonus en kerstpakketten om de volledige vrije ruimte te kunnen benutten. Let wel: bij overschrijding van de vrije ruimte van 1,2% betaalt u een eindheffing van 80% aan de Belastingdienst. Deze heffing komt volledig ten laste van de werkgever. Wij helpen u graag de inventarisatie voor 2018 te doen en te bekijken welke mogelijkheden u nog heeft binnen de WKR.

Contact

Heeft u vragen of kunt u ondersteuning gebruiken bij de werkkostenregeling? Neem dan contact met ons op per e-mail via salarisadministratie@joanknecht.nl of per telefoon op +31 (0)40 240 9526.