Waar let de bank op bij het beoordelen van uw financieringsaanvraag?

 

Voor een goed plan is er altijd financiering. Maar waar moet u op letten als u de bank (of andere financiers) van dit plan wilt overtuigen? In dit blog geeft Christian van der Heijden u de belangrijkste vragen (en antwoorden daarop) die een bank zichzelf stelt bij het beoordelen van uw financieringsaanvraag. Verplaats uzelf in de bank en zorg dat u van tevoren voldoende aandacht besteed aan de vragen die uw financieringsaanvraag kunnen maken of breken…

Kunt u de lening en de rente betalen?

De belangrijkste vraag voor een bank (en alle andere financiers) is of u uw lening en rente zal kunnen blijven betalen. Verplaatst u zichzelf maar eens in de bank en stelt u zich voor dat u uw geld aan een bedrijf uitleent. Wat nu als dit bedrijf niet meer kan terugbetalen? Juist, dan bent u waarschijnlijk (een deel van) uw uitgeleende geld kwijt. Geld waar u ook andere leuke dingen mee had kunnen doen. Al met al geen prettig gevoel dus. Voor een bank geldt natuurlijk hetzelfde. Besteed daarom in uw financieringsaanvraag voldoende aandacht aan uw bedrijfs- en verdienmodel en onderbouw deze waar mogelijk met feiten en een goede prognose. Zodoende kan de bank zich een goed oordeel vormen over de vraag of u in de toekomst uw lening en rente zal kunnen betalen.

Als het mis gaat met uw onderneming, wil de bank het liefst geen geld verliezen

Bedenk maar eens dat u in de schoenen staat van de bank en stelt u zich voor dat uw uitgeleende geld niet wordt terugbetaald. Waarschijnlijk wenst u dat het geld dat u verliest zo min mogelijk is. Dit is ook precies wat de bank wil. Dit zogenaamde verliesrisico beperken ze daarom zo veel mogelijk aan de voorkant. Enerzijds zal de bank vragen om zekerheden. Voorbeelden van zekerheden zijn een pandrecht op uw debiteuren, een hypotheek op uw bedrijfspand / woonhuis en een persoonlijke garantstelling of borg. In het geval dat uw bedrijf de lening en de rente niet meer kan betalen, kan de bank deze zekerheden uitwinnen. In het algemeen geldt dat een bank het liefst haar lening zo goed mogelijk gedekt heeft met zekerheden. Anderzijds zal de bank de hoogte van de door u aangevraagde lening kritisch bekijken. Deze zal zij afzetten tegen de zekerheden, uw verwachte betaalcapaciteit en niet als minste tegenover uw eigen inbreng. Waarom zou de bank immers risico lopen, als u dat zelf (bijna) niet wenst te doen? Voor u is het daarom van belang om vooraf te bedenken welke zekerheden u wilt en kunt verstrekken, hoe deze zich verhouden tot het gewenste leenbedrag en hoe uw eigen inbreng zich verhoudt tot dit bedrag.

Besteed van tevoren aandacht aan deze vragen

Uit onze ervaring blijkt dat het belangrijk is om van tevoren aandacht aan deze vragen te besteden. Is uw financieringsaanvraag eenmaal afgewezen, dan bestaat er vaak geen tweede kans bij de betreffende bank.

Deze blog is geschreven door  Christian van der Heijden, partner Corporate Finance.
Christian is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9422 en per e-mail op cvdheijden@joanknecht.nl.