Voorkom dat uw stapelfinanciering omvalt

Voorkom dat uw stapelfinanciering omvalt

7 november 2019

De bancaire crisis zette ook financieringsland op zijn kop. Zo ontstond een breed scala aan alternatieve financiers. In mijn eerdere blogs ging ik dieper in op informal investment en crowdfunding. Het stapelen van verschillende financieringen is de jongste trend. Maar hoe voorkomt u dat zo’n stapelfinanciering niet omvalt?

(Te) veel mogelijkheden

Alternatieve financieringsmogelijkheden komen meestal niet van een bank, hoewel ze vaak wél dezelfde vorm hebben zoals factoring of leasing. Maar er zijn inmiddels ook veel nieuwe mogelijkheden. Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer. En dat leidt tot vragen in de zoektocht naar een (aanvullende) lening. Waar kan ik die gemakkelijk en snel regelen? Verkoop ik een deel van mijn aandelen aan een informal investor? Kan ik niet beter aankloppen bij vrienden of familie? Of ga ik in zee met onbekenden door crowdfunding? Misschien biedt de regionale ontwikkelingsmaatschappij mij de juiste oplossing? Of moet ik juist bij een innovatiefonds van de overheid zijn? Of kies ik voor een mkb-krediet met enorme rentes?

 

Stapelfinanciering

Alle genoemde financieringsmogelijkheden hebben hun eigen voor- en nadelen. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat het steeds lastiger is om met één optie het volledige bedrag te financieren. Als ondernemer bent u dus al snel aangewezen op meerdere financiers. Deze zogenoemde stapelfinanciering is een groeiende trend in het financieringslandschap. Sterker nog: financiers willen eerder een lening verstrekken wanneer meerdere partijen hiertoe bereid zijn. Zo spreiden ze de risico’s van de investering. Het verdelen van zekerheden onder de verschillende geldschieters is wel lastiger. Maar ja, het gaat er uiteindelijk om het gewenste bedrag gefinancierd te krijgen.

 

Kies de juiste combinatie

Kiest u voor een stapelfinanciering, zorg dan voor de juiste combinatie van financiers. Iedere onderneming heeft eigen kenmerken en wensen. Denkend aan het spel Jenga, hoeven we niet uit te leggen hoe belangrijk ieder individueel blokje is voor de stapel. Leg één stukje verkeerd – of haal er de verkeerde uit – en de boel stort in. Laat daarom altijd een adviseur meekijken bij het maken van keuzes. Dit garandeert een goede fundering en voorkomt dat de stapel te hoog en daardoor te wankel wordt.

 

Contact

Joanknecht Corporate Finance heeft samenwerkingsverbanden en contacten met meerdere alternatieve financiers ingeval de bank geen optie is. Hierdoor kunnen wij ondernemers begeleiden naar de vorm van financiering die het beste bij hun specifieke situatie past.

 

Benieuwd hoe we u kunnen helpen bij uw financieringsaanvragen? Neem gerust contact op met Daan Bekelaar via +31 (0)40 240 9587 of dbekelaar@joanknecht.nl.

 

Geschreven door Daan Bekelaar.

Daan is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9587 en per e-mail op dbekelaar@joanknecht.nl.