Verruiming ingangsdatum en afbetalingstermijn belastingschuld coronacrisis

Naar aanleiding van een Kamerdebat over het derde corona steun- en herstelpakket is op dinsdag 29 september 2020 een Kamerbrief verschenen waarin de staatssecretaris van Financiën twee verruimingen heeft bekendgemaakt ten aanzien van de terugbetalingsregeling voor de belastingschuld in verband met het bijzonder uitstel van betaling. Hierna zullen wij u informeren over deze wijzigingen.

In een eerder nieuwsbericht informeerden wij u al over de afloop van de regeling voor het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling in verband met de coronacrisis. Oorspronkelijk zouden ondernemers die hebben gebruikgemaakt van de regeling voor het aanvragen van bijzonder uitstel van betaling, met ingang van 1 januari 2021 24 maanden de tijd krijgen de opgebouwde belastingschuld aan de Belastingdienst af te betalen.

Vanwege recente ontwikkelingen is besloten de terugbetalingsregeling te verruimen. Het kabinet wil ondernemers op deze manier tegemoetkomen en hoopt faillissementen als gevolg van de impact van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Uit de Kamerbrief kunnen de volgende twee aanpassingen worden afgeleid:

  1. de ingangsdatum van de afbetalingsperiode wordt verschoven van 1 januari 2021 naar 1 juli 2021;
  2. de afbetalingsperiode wordt verruimd van 24 maanden naar 36 maanden.

 

Het staat ondernemers vrij eerder en/of tussentijds al af te lossen.

Verder is aangegeven dat het tot en met 31 december 2020 mogelijk is het bijzonder uitstel van betaling te verlengen. Oorspronkelijk was dit mogelijk tot 1 oktober 2020. Dit geldt niet voor de eerste aanvraag van bijzonder uitstel van betaling. Een dergelijk verzoek kan tot 1 oktober 2020 worden gedaan.

Vragen?

Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neem gerust contact op met Kim Dekkers, belastingadviseur, via e-mail op kdekkers@joanknecht.nl of per telefoon op +31 (0)40 240 9429.