UK denkt mee over soepeler verloop van importgoederen

UK denkt mee over soepeler verloop van importgoederen

Wij informeren u regelmatig over de btw-gevolgen voor een harde Brexit. Tot op de dag van vandaag bestaat hierover nog veel onzekerheid. Wellicht komt er uitstel van de Brexit met enkele maanden. Wie weet wat het gaat worden! Inmiddels wordt achter de schermen voortdurend gewerkt om in het geval van een harde Brexit de gevolgen voor douane en btw zoveel mogelijk in goede banen te leiden. Zowel Nederland als de UK denkt mee over soepeler verloop van importgoederen.

UK denkt mee over soepeler verloop van importgoederen

Zo wordt in Nederland alles in het werk gesteld om de import van goederen uit het Verenigd Koninkrijk (de UK) zo soepel mogelijk af te handelen. Een van de maatregelen die in Nederland voor de btw worden getroffen, is de toekenning van een zogeheten artikel 23-vergunning. Daarmee wordt het mogelijk om de betaling van de Nederlandse btw bij de invoer van de goederen uit de UK niet bij de grens te voldoen, maar pas in de Nederlandse btw-aangifte. Wij hebben u hierover eerder geïnformeerd.

Britse belastingdienst introduceert Transitional Simplified Procedures

Inmiddels is ook de UK actief om bij een harde Brexit de formaliteiten bij grensoverschrijdend goederenverkeer zoveel mogelijk te vereenvoudigen. UK denkt mee over soepeler verloop van importgoederen. De Britse belastingdienst (HM Revenue and Customs) heeft onlangs een maatregel aangekondigd om de douaneformaliteiten bij de import van goederen in de UK gedurende een overgangsperiode van één jaar na een harde Brexit te vereenvoudigen. Met de toepassing van de zogeheten Transitional Simplified Procedures (TSP) moet het voor ondernemingen mogelijk worden gemaakt om goederen in te voeren in de UK zonder dat aan de grens alle douanedocumenten moeten worden opgemaakt. Bovendien kan met deze regeling de betaling van invoerrechten worden verlegd naar een later tijdstip. Deze regeling is met name van belang voor bedrijven die tot op heden weinig te maken hadden met de invoer van goederen. Zij zijn nog vaak onbekend met de diverse procedures die komen kijken bij de invoer van goederen.

Economic Operator Registration and Identification number

Om gebruik te kunnen maken van de TSP-maatregel, is het wel noodzakelijk dat u als Nederlandse ondernemer de beschikking heeft over een zogeheten EORI-number (Economic Operator Registration and Identification number). Dit is een nummer dat u nodig heeft als u zaken doet over de grens, en dan met name voor de douane. Met een dergelijk nummer worden in de EU sneller gegevens uitgewisseld. Dit nummer kunt u zelf aanvragen op de website van de douane/belastingdienst. Het nummer is heel eenvoudig; het begint met “NL” gevolgd door het fiscale nummer ‘RSIN’.

Kunnen wij u helpen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze btw-adviseurs via btw@joanknecht.nl. Lees ook onze eerdere nieuwsberichten over Brexit en de btw: Fiscaal overgangsrecht bij een ‘no-deal’ Brexit, Vraag voor de btw een artikel 23-vergunning aan! en Brexit: de mogelijke gevolgen voor de btw.