Investeren: wanneer u leasing in overweging zou moeten nemen

 

De vraag naar uw product of dienst neemt toe en u wilt hierop inspelen. Uitbreiden vraagt om investeren. U wilt nieuwe bedrijfsmiddelen (machines, apparatuur, etc.) aanschaffen. U heeft wel eens gehoord dat u deze kunt financieren met behulp van leasing. Maar hoe dit precies werkt, daar heeft u geen idee van. Lees dan deze blog over het inzetten van leasing voor de financiering van uw uitbreiding.

Wat is leasing?

Bij leasing wordt een bedrijfsmiddel gefinancierd door een leasemaatschappij. De leasemaatschappij geeft het object via lease aan u als ondernemer in gebruik of eigendom. Maandelijks betaalt u leasetermijnen aan de leasemaatschappij. Afhankelijk van de leasevorm wordt u direct eigenaar of bepaalt u aan het einde van de leaseperiode of u wel of geen eigenaar van het object wilt worden. Omdat u de waarde van het object in termijnen betaalt, hoeft u niet in één keer een grote investering te doen. Met het oog op cash flow management kan dit een belangrijke strategie zijn. Zo kunt u namelijk werkkapitaal in uw bedrijf houden.

Wanneer en waarom leasing overwegen?

Leasing is vooral interessant om bedrijfsmiddelen mee te financieren. Concrete situaties wanneer u leasing zou moeten overwegen:

  1. De bank wil de bedrijfsmiddelen niet geheel financieren. Bij een lease is de financiering gelijk aan de waarde van het bedrijfsmiddel. Er is dus sprake van een 100% financiering. Dit betekent dat u geen eigen middelen in hoeft te zetten.
  2. Uit uw financiële prognose blijkt dat de kasstromen in bepaalde maanden mogelijk niet voldoende zijn om de rente en aflossingsverplichting te voldoen. Met een lease kunt u uw maandelijkse lasten verlagen door gebruik te maken van een hogere slottermijn c.q. restwaarde van het bedrijfsmiddel.
  3. De bank vraagt meer zekerheden van u dan u wenst te verstrekken. Voor een leasemaatschappij is het bedrijfsmiddel het onderpand. Er hoeven normaal gesproken dan ook geen extra zekerheden te worden verstrekt.
  4. Leasing als alternatief voor het financieren van het bedrijfsmiddel met uw rekening courant faciliteit. Door een bedrijfsmiddel met leasing te financieren in plaats van gebruik te maken van uw huidige rekening courant faciliteit blijft u flexibel. U kunt immers nog steeds over extra krediet beschikken op het moment dat u dat nodig heeft in plaats van dat uw krediet vast zit in bedrijfsmiddelen.

De financieringsmix

Leasing is altijd een onderdeel van de totale financieringsmix van een onderneming. Bij onze klanten brengen wij daarom altijd eerst de gehele financieringsbehoefte in kaart. In combinatie met een gedegen liquiditeitsprognose ondersteunen wij u om te komen tot het beste besluit ten aanzien van de inzet van leasing voor uw bedrijf.

Deze blog is geschreven door  Christian van der Heijden, partner Corporate Finance.
Christian is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9422 en per e-mail op cvdheijden@joanknecht.nl