Stilte voor de storm?

Stilte voor de storm?

30 september 2020

We zitten in een economisch zeer onzekere tijd. Branches kraken onder de coronamaatregelen. Vooral de horeca, het toerisme en het entertainment hebben het heel zwaar. Consumentenvertrouwen is broos. Toch is het aantal faillissementen historisch laag. Het lijkt allemaal zeer tegenstrijdig. De vraag is dus: kunnen we ons opmaken voor voorzichtig optimisme? Of is het stilte voor de storm?

Dank aan de steunpakketten

Vooropgesteld: de economische steunpakketten van de overheid spelen natuurlijk een zeer grote rol in het beperkt aantal faillissementen. Veel ondernemingen overleven alleen dankzij het brede palet aan ondersteunings- en financieringsmaatregelen. Het is de vraag hoe lang dit zo blijft. Het derde steunpakket loopt weliswaar tot medio 2021 maar wordt ook sterk versoberd. Uiteindelijk wordt de overheidsondersteuning afgebouwd. Bedrijven zullen dus weer op eigen benen moeten gaan staan.

 

Bovendien verandert de aard van de ondersteuning. NOW 1 kende nog forse boetes – in de vorm van kortingen op looncompensatie – voor ontslag op bedrijfseconomische gronden. In NOW 2 werd deze korting al behoorlijk verlaagd. NOW 3 kent helemaal geen maatregelen meer om afbouw van personeelsbestand te voorkomen. Moeten we dit vertalen als: bereid u voor op economisch zwaardere tijden die ten koste gaan van de werkgelegenheid? Ter geruststelling (wellicht een beetje): opgebouwde belastingschulden mogen vanaf 1 januari 2021 in 24 maanden worden terugbetaald. Dat zorgt tijdelijk voor extra liquiditeitsruimte.

 

Atradius, een grote kredietverzekeraar, is overigens minder positief. Volgens deze verzekeraar komt het aantal faillissementen dit jaar toch nog 34% hoger uit dan in 2019. Voor 2021 groeit dit aantal nog eens met 4%. Het zou wel eens een stormachtig najaar kunnen worden.

 

Kansen zien. En kansen pakken

Maar goed. Waar houdt ú rekening mee? Storm op komst? Of voorzichtige opklaringen? In een eerdere blog schreef ik al dat dit de tijd is om de balans op te maken en structureel orde op zaken te stellen. Is uw liquiditeit op orde? Maakt u rendement? Is uw strategische richting nog toekomstbestendig? En is uw verdienmodel robuust?

 

In dat licht is het vijf voor twaalf. Verzet de bakens. Hijs het stormzeil. Zorg dat u overleeft. Of misschien wel meer dan dat. Want misschien doet zich vanuit de verwachte faillissementen wel een kans voor? Iedere crisis brengt immers nieuwe mogelijkheden. U moet ze wel zien én erop acteren. Misschien heeft uw grootste concurrent de zaken niet op orde en kunt u zijn activiteiten vanuit een doorstart (deels) voortzetten? Durf te denken… Maar durf dan ook de goede vragen te stellen: past de activiteit bij mijn organisatie? Kan ik het logisch integreren in mijn organisatie? Wat zijn de risico’s en kan ik die indammen? Wat moet ik bieden aan de curator? Kan ik het überhaupt betalen of financieren?

 

Samen maken we toekomst

Heel eerlijk lijkt de kans op een flinke storm (helaas) het grootst. Maar of het blijft bij een flinke windvlaag of resulteert in een orkaan, valt moeilijk te voorspellen. Maar weet dat de windvoorspelling enig optimisme niet per definitie in de weg hoeft te staan. Voor u is het op dit moment vooral zaak uw onderneming klaar te maken voor iedere hoos. Én om uw ogen – als echte ondernemer – open te houden voor kansen. Mocht u om hulp verlegen zitten, weet dan dat we voor u klaarstaan. ‘Samen maken we toekomst’, weet u nog? Ook úw toekomst, in goede én in slechte tijden.

Deze blog is geschreven door drs. Ronny Buiting.

Adviseur Forensics & Recovery bij Joanknecht.

Ronny is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9415 en per e-mail op rbuiting@joanknecht.nl.