Steunmaatregel TONK aanvragen bij gemeente

Steunmaatregel TONK aanvragen bij gemeente

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is er voor ondernemers, zzp’ers, werknemers en werkzoekenden die financiële problemen hebben door de coronamaatregelen. Voorwaarde is dat noodzakelijke kosten niet meer betaald kunnen worden. Vanaf medio maart 2021 is de TONK-uitkering aan te vragen bij de gemeente.

Voorwaarden TONK

Voor de uitkering genaamd Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (hierna: TONK) komt u in aanmerking als u in ieder geval:

  • 18 jaar of ouder bent;
  • aanzienlijk inkomen verliest door coronamaatregelen;
  • uw woonkosten niet meer uit het huishoudensinkomen of uw vermogen kunt betalen;
  • ook met een andere financiële regeling of uitkering niet voldoende inkomsten heeft om uw woonkosten te betalen.

 

Wat zijn ‘woonkosten’ volgens TONK?

Onder woonkosten volgens TONK vallen kosten voor [1] huur of hypotheek, [2] elektriciteit, gas en water, [3] servicekosten en [4] gemeentelijke belastingen. Het kan per gemeente verschillen welke kosten exact onder TONK vallen. Dit dient u bij uw eigen gemeente na te vragen.

Inkomsten die niet meetellen zijn de waarde van uw woning, het vermogen in uw onderneming en uitkeringen die u ontvangt in het kader van coronasteun zoals TVL en NOW.

TONK aanvragen

U vraagt TONK aan via de website van uw gemeente. Hier vindt u het aanvraagformulier en de informatie over hoe de aanvraag werkt. U vraagt de uitkering aan voor de maanden waarin u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft. Dit kan voor maximaal zes maanden tot en met juni 2021. De uitkering kan met terugwerkende kracht aangevraagd worden vanaf 1 januari 2021.

De gemeente controleert of u de woonkosten inderdaad niet meer kunt betalen uit het huishoudinkomen. Ze bepaalt tevens hoeveel u maximaal kunt ontvangen. Meestal is de TONK-uitkering een gift. Soms is deze een lening die u later terug dient te betalen, als inkomen in de nabije toekomst voorzien wordt.

Bron: Rijksoverheid

Vragen?

Neem dan contact op met uw vaste contactpersoon bij Joanknecht of een van onze specialisten rechtsboven aan deze pagina (mobile devices: onderaan).