Seizoensgekte en factoring

 

In de hitte van de afgelopen dagen is de vraag naar ijs voor ijshandelaren amper bij te benen. Naast de gefactureerde omzet, nemen de variabele kosten, zoals verpakkingskosten, grondstofkosten of inhuur van tijdelijk personeel, snel enorm toe. Door een plotselinge of seizoensgebonden stijging in de kosten kunnen ondernemingen, zoals de ijshandelaar, financieel in de knel komen. Als debiteuren niet snel genoeg betalen en crediteuren beginnen te morren, kan het fataal zijn.

Factoring

Factoring kan hier een oplossing bieden. Factoring is, simpel gezegd, de financiering van debiteuren, tegen betaling van een percentage van de vordering of een vast bedrag per maand. Belangrijke voorwaarde is dat de debiteurenportefeuille groot genoeg is en voldoende is gespreid. Natuurlijk dient de levering geheel te zijn afgerond. De debiteuren dienen kredietwaardig te zijn en vooraf verpanding van hun vordering niet hebben verboden.

Zorg voor een warme ontvangst

Het is verstandig niet te wachten tot het te heet onder de voeten is geworden en de financieringsmogelijkheden hun grenzen hebben bereikt. Vooraf hierover nadenken, eventueel  en in overleg met een adviseur, kan een te late en koele ontvangst bij een factoringmaatschappij voorkomen.

Deze blog is geschreven door Georges de Méris, partner Corporate Finance en Forensics & Recovery bij Joanknecht.