PrimeGlobal ook in 2017 een onmisbare schakel in onze dienstverlening

 

Zoals u wellicht weet, is Joanknecht al heel lang lid van PrimeGlobal, een internationaal samenwerkingsverband van onafhankelijke accoutants- en belastingadvieskantoren. Dat lidmaatschap zijn we zo’n dertig jaar geleden aangegaan, om onze klanten ook van dienst te kunnen zijn bij vraagstukken met een internationaal karakter.

Met ruim 300 leden in 80 landen is PrimeGlobal een onmisbare schakel in onze dienstverlening. Met een kleine greep uit onze internationale activiteiten in 2017 illustreren we dit graag voor u.

Internationale activiteiten in 2017

  • We waren betrokken, op initiatief van een Duits PrimeGlobal-lid, bij het opzetten van een Europese samenwerking ten behoeve van een Amerikaanse webwinkel. Door deze samenwerking werd het voor de klant mogelijk om op een efficiënte wijze in alle betrokken Europese landen btw-aangiften te doen.
  • Een Deens PrimeGlobal-lid vroeg onze hulp toen één van hun klanten een Deense manager in Nederland te werk wilde stellen. We konden hen wegwijs maken in de Nederlandse wet- en regelgeving met betrekking tot loonbelasting, sociale verzekeringen, inkomstenbelasting, etc.
  • Met een Belgisch PrimeGlobal-lid wisselden we kennis en ervaring uit op het gebied van Exact Online.
  • Onze assurance-afdeling won een mooie nieuwe controle-opdracht bij een internationaal werkend bedrijf dat coatings voor kassen maakt. Om aan het offertetraject te mogen meedoen, was het een voorwaarde dat wij ook in staat waren om voor het Franse bedrijfsonderdeel een geschikte accountant aan te dragen. In nauwe samenwerking met een PrimeGlobal-lid in Zuid-Frankrijk wisten we in korte tijd een scherpe offerte neer te leggen, waarmee we de klant ervan overtuigden voor ons te kiezen.
  • Een Nederlandse topholding van een Italiaans concern dat vloeibare gassen produceert voor de industrie en gezondheidszorg, verstrekte ons de opdracht om de jaarrekening te controleren. Omdat een groot deel van de activiteiten in Italië plaatsvindt, schakelden wij een PrimeGlobal-lid in Milaan in. Gezamenlijk konden we de opdracht succesvol uitvoeren.
  • Een PrimeGlobal-lid uit Engeland vroeg onze hulp toen één van hun klanten een bedrijfsovername in Nederland wilde doen. Onze corporate finance specialisten voerden een due dilligence onderzoek uit voor deze klant. De opdrachtgever was zeer tevreden met het rapport, hoewel de overname uiteindelijk niet doorging.
  • Voor een snelgroeiende “industrial integrator”, waarvoor wij al vele jaren de jaarrekeningcontrole uitvoeren, konden we in 2017 in Italië, Polen, Engeland, Singapore, Spanje, de USA en Hongarije snel de juiste inhoudelijke ondersteuning krijgen via PrimeGlobal. Dat varieerde van intensieve ondersteuning bij een due diligence onderzoek ten behoeve van een overname tot het opzetten van nieuwe entiteiten en het beantwoorden van fiscale vragen.
  • We hebben niet bijgehouden hoeveel vragen van onze klanten we hebben kunnen beantwoorden door PrimeGlobal-leden in te schakelen, maar het waren er veel. Regelmatig krijgen we vragen over btw-aspecten bij transacties met buitenlandse afnemers en leveranciers. Maar ook op het gebied van loonbelasting, het oprichten van nieuwe entiteiten, het voldoen aan publicatievoorschriften, etc., etc. hebben we onze klanten snel verder kunnen helpen.

Netwerk van contacten

Om in het buitenland snel betrouwbare hulp te kunnen inschakelen, is het van belang dat wij over een uitgebreid netwerk van contacten beschikken. Die contacten bestaan niet uit een lijstje namen in een boekje of op een website, maar zijn mensen die we persoonlijk kennen. Het onderhouden en uitbreiden van die contacten gebeurt tijdens de vele conferenties die we jaarlijks bezoeken. In 2017 waren we bijvoorbeeld in Rotterdam, Berlijn, Parijs, Dublin en Mexico-City.

PrimeGlobal conferenties 2018

Ook in 2018 zullen we weer veel energie steken in het onderhouden van onze contacten en zullen we conferenties bezoeken in Arizona, Brugge, Geneve en Madrid. Wellicht ontmoeten we daar de accountant of fiscalist die u straks verder helpt bij uw internationale vraagstuk.

Uw vaste contactpersoon bij Joanknecht kan u in dat geval altijd snel verder helpen. U kunt natuurlijk ook direct contact opnemen met onze vertegenwoordigers bij PrimeGlobal: Mark-Jan van der Weerden (fiscalist), bereikbaar via mvdweerden@joanknecht.nl en Edwin Vogel (accountant), bereikbaar via evogel@joanknecht.nl. Wij zijn u graag van dienst, ook buiten onze landsgrenzen!