Personeelstekort in ICT en bouw: bedrijfsovername als alternatief voor werving?

 

De crisis is al weer een aardig tijdje voorbij en het gaat ons inmiddels economisch voor de wind. “Mooi, alle problemen opgelost”, hoor ik je denken. “Nou, niet helemaal” is helaas mijn antwoord. Met de teruggekeerde economische voorspoed, zijn ook de luxeproblemen van voor de crisis weer terug. Naast krapte op de woningmarkt, betreft dit ook krapte op de arbeidsmarkt. Met name de ICT- en bouwsector worden hierdoor getroffen. Juist nu er werk in overvloed is, missen deze sectoren de mensen om het werk uit te voeren. Wat kun je hier nu aan doen als ondernemer?

Gespannen arbeidsmarkt

Eerst even de statistieken, het Centraal Bureau voor de Statistiek spreekt voor het eerst sinds 2008 van een ‘gespannen arbeidsmarkt’. Volgens het Financieel Dagblad zijn er 57 ICT-vacatures per 1.000 banen in de sector. In de bouw zijn er op iedere 1.000 banen 46 vacatures. Dit getal wordt ook wel de vacaturegraad genoemd. In 2006 stond de vacaturegraad op 55 voor de ICT sector en 44 voor de bouw. Van vele ondernemers horen wij de verhalen van onvervulbare vacatures. De groei zou bij veel bedrijven in deze sectoren vele procenten hoger liggen, als zij de vacatures vervuld krijgen.

Tijdelijk inhuren van personeel of werving en selectie uitbesteden?

Maar wat kun je er nu op korte termijn aan doen? De meest gehoorde oplossingen zijn het tijdelijk inhuren van personeel (ZZP’ers of uitzendkrachten) of het inschakelen van een werving- en selectiebureau. Beiden hebben voordelen, maar ook nadelen. Voordeel van het inhuren van personeel is dat deze op korte termijn beschikbaar zijn. Duidelijk nadeel is dat dit de meest kostbare oplossing is. Werving- en selectiebureaus kunnen het probleem van kostbare inhuur oplossen. Natuurlijk hebben ook deze diensten haar prijskaartje. Maar het belangrijkste nadeel is de tijd die het kan duren om de vacature vervuld te krijgen. Daarbij is het de vraag, met de huidige krapte in de arbeidsmarkt, welke klant van het werving- en selectiebureau een persoon als eerste krijgt aangeboden? Het grote bedrijf dat vaker werknemers zoekt of de MKB-onderneming, die zo nu en dan een werknemer zoekt?

Bedrijfsovername als alternatief

Mocht het inhuren van personeel en/of het inschakelen van een werving- en selectiebureau voor u niet tot de gewenste oplossing hebben geleid, dan kunt u een bedrijfsovername als een alternatief overwegen. Eerlijk is eerlijk, een bedrijfsovername heeft ten opzichte van de eerder genoemde oplossingen het nadeel dat u zich niet specifiek kan richten op één medewerker die aan uw exacte behoefte voldoet. Verder kan een bedrijfsovername ook een aardige doorlooptijd hebben voordat deze is afgerond. Een bedrijfsovername heeft het voordeel dat u veelal een aantal medewerkers tegelijk overneemt. Bijkomende voordelen naast het aantrekken van personeel zijn dat u ook invulling kunt geven aan andere strategische bedrijfsdoelen. Voorbeelden zijn het kopen van een klantenbestand, aanvullend diensten- of productenaanbod, geografische spreiding, etc.

Weet dat u zich in de ICT- en bouwsector in goed gezelschap begeeft als u een bedrijfsovername overweegt om meer personeel aan te trekken. Uit recent onderzoek van overnameplatform Brookz blijkt dat 34% van de overnames in 2017 is te typeren als een capaciteitsovername (een overname waarbij resources in de vorm van medewerkers en productiemiddelen worden gekocht voor capaciteitsuitbreiding). Eenmaal raden in welke sectoren de meeste capaciteitsovernames hebben plaatsgevonden? Juist, de ICT-sector staat op plaats 1 en de bouwsector volgt op plaats 2. Daarnaast verwacht 76% van de adviseurs dat het aantal capaciteitsovernames in 2017 zal toenemen. Misschien door u?

Deze blog is geschreven door Georges de Méris.
Partner corporate finance en forensics & recovery bij Joanknecht.
Georges is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9476 en per e-mail op gdmeris@joanknecht.nl.