Per 1 januari 2021 worden Nederlandse levenstestamenten erkend in België

Per 1 januari 2021 worden Nederlandse levenstestamenten erkend in België

Onlangs is door België een verdrag geratificeerd dat ervoor zorgt dat per 1 januari 2021 buitenlandse levenstestamenten in België worden erkend.

Levenstestament

Met een levenstestament regelt u wie tijdens uw leven voor u beslissingen kan nemen, wanneer u hiertoe zelf niet meer in staat bent door bijvoorbeeld dementie of een ongeluk.

Ratificatie verdrag

België heeft op 30 september 2020 het Haags Verdrag Meerderjarigenbescherming 2000 geratificeerd. Dit verdrag moet er onder meer voor zorgen dat er duidelijke internationale regels komen over de erkenning van levenstestamenten in internationale situaties. Het verdrag treedt op 1 januari 2021 in werking. Vanaf dat moment worden buitenlandse zorgvolmachten/ levenstestamenten en andere vergelijkbare documenten in België erkend. Overigens heeft Nederland het verdrag in 2000 wel ondertekend, maar op dit moment nog niet geratificeerd.

Tot slot

Wilt u meer weten over het erkennen van levenstestamenten in het buitenland of over het levenstestament in het algemeen? Wij zijn u graag van dienst. Neem gerust contact op met onze estate planner Gavin Vree, per e-mail of per telefoon op +(0)40 240 9440.