opvolger zoeken

Overwegingen bij het zoeken naar een opvolger

Overwegingen bij het zoeken naar een opvolger

5 juni 2019

U wilt uw bedrijf verkopen of overdragen. Een dapper besluit. Vooral omdat u zich zakelijk én persoonlijk verbonden voelt met uw zaak. U heeft persoonlijke relaties met klanten en leveranciers. Belangrijke contracten hangen aan uw persoon en bestaande gentlemen’s agreements zijn gebaseerd op onderling vertrouwen. Hoe bestendigt u die relaties? En welke persoon past dan het beste als uw opvolger? Zaken om over na te denken bij een overdracht. Daarom zetten wij de overwegingen bij het zoeken naar een opvolger uiteen voor u. Hoe kijken wij daar als Joanknecht tegenaan?

Tip: maak voor uzelf altijd een objectief functie- en persoonlijkheidsprofiel van uw gedroomde opvolger. Vooral als het een personeels- of familielid betreft, ligt de persoonlijkheid gevoelig. De verleiding is groot om het profiel al te gemakkelijk richting die potentiële opvolger in te vullen. Het is belangrijk een objectieve profielschets op te stellen. Al was het maar als meetlat waar u de capaciteiten van de ‘interne’ opvolgers naast kunt leggen.

 

Indien blijkt dat bepaalde capaciteiten ontbreken, dan is dat soms op te vangen met een opleiding of met een goede inwerkbegeleiding. Is dat niet mogelijk, dan zult u toch buiten de vertrouwde kring moeten gaan zoeken. Dit kan pijnlijk zijn indien de kandidaten vanuit uw organisatie komen. Maar u moet denken in het belang van het bedrijf.

 

Ga te rade bij familie en vertrouwenspersonen

Toch nog even voortborduren op interne opvolgers. Zeker bij een familiebedrijf speelt aan aantal vragen;

  • Is het essentieel dat de onderneming in de familie of bij het management blijft?
  • Leidt de keuze voor een bepaald persoon tot discussie?
  • Begrijpt de familie het verschil tussen familie- en bedrijfsbelang?
  • Is het acceptabel dat de koopsom eventueel gedeeltelijk verschuldigd blijft en dat betaling in termijnen na de overdracht zal plaatsvinden?

 

Toets deze overwegingen vroegtijdig bij familieleden en interne vertrouwenspersonen. Zoek uit of er consensus bestaat en welke punten in het overdrachtsproces extra aandacht verdienen.

 

De mening van uw medewerkers

Vergeet ten slotte niet de reacties van medewerkers te polsen. Al zal niemand ronduit (durven) zeggen dat zoon, dochter of de huidige manager niet geschikt zal zijn als opvolger. Het is belangrijk dat het personeel openstaat voor de opvolger, anders is de overdracht bij voorbaat al mislukt. Peil daarom vroegtijdig de stemming. Zo kunt u inschatten hoeveel tijd men nodig heeft om aan het idee te wennen.

 

Open, helder en gedoseerd handelen

Op verschillende manieren kunt u dus de voorwaarden scheppen voor een ten behoeve van het management, personeel en (eventueel) familie aantrekkelijke en succesvolle overdracht. Maar pas op: houd uw kaarten niet té lang voor uzelf. In dat geval maken personeel en mogelijke opvolgers hun eigen scenario’s. Met andere woorden: ga eerst bij uzelf te rade. Maar wacht niet te lang om open, helder en gedoseerd verder te gaan en de opvolging een gezicht te geven.

 

Joanknecht corporate finance

Joanknecht is jaarlijks betrokken bij tientallen transacties op het gebied van fusie- en overnamebegeleiding. We werken voor directies en toezichthouders van (middel)grote ondernemingen, voor participatiemaatschappijen en publieke instellingen. Daarbij treden we wisselend op als adviseur van kopende en verkopende partijen. Ook hebben wij ervaring met het opzetten van investeringsfondsen. We opereren op basis van specialistische kennis, ruime ervaring en een uitstekend netwerk.

Georges_de_Meris-90x90

Geschreven door Georges de Méris.

Partner corporate finance en forensics & recovery bij Joanknecht.

Georges is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9476 en per e-mail op gdmeris@joanknecht.nl.