Corporate finance adviseur

Een koper kan niet zonder corporate finance adviseur

Een koper kan niet zonder corporate finance adviseur

1 oktober 2019

Ieder halfjaar presenteert Brookz, platform voor bedrijfsovername, de Overname Barometer. Deze barometer geeft inzicht in cijfers en trends van de mkb-overnamemarkt. Verplichte kost voor ons adviseurs natuurlijk. Het jongste rapport bracht een opvallende conclusie aan het licht: kopers schakelen minder vaak een adviseur in dan verkopers. Vreemd. Volgens mij kan een koper niet zonder corporate finance adviseur.

Representatief beeld

Dat Brookz-rapport is overigens niet zomaar een stapeltje papier. Bij het onderzoek zijn zo’n 262 overname-advieskantoren betrokken, samen goed voor 90% van de begeleide transacties in de mkb-markt. We mogen dus spreken van een representatief beeld. Opvallend is dat het aantal begeleide verkooptransacties steeg met 5 procent waar het aantal begeleide aankooptransacties met maar liefst 16 procent daalde.

 

Zoekexpertise als meerwaarde

Dat laatste verbaast me. Waarom besluit iemand die een bedrijf wil overnemen om hierbij geen adviseur te betrekken? Ik kan niet in de hoofden van kopers kijken, dus moet ik afgaan op mijn gevoel. Dat zegt dat een verkoper juist de ‘zoekexpertise’ van een corporate finance bureau waardeert. Een goed kantoor komt met de juiste kopers, de juiste match; een partij die echt past bij het te verkopen bedrijf. Voor kopers lijkt die match minder belangrijk. Zij zoeken liever zelf naar overnamekandidaten. Daarbij denken ze vaak voldoende te hebben aan de kennis van hun huisaccountant.

 

De koper moet zijn strategie definiëren

Nu wil ik zeker niet twijfelen aan de kennis en kunde van de gemiddelde accountantspraktijk. Noch wil ik een gevalletje ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’ lanceren. Wat ik wel wil, is aangeven dat het om twee redenen niet verstandig is om met alleen de huisaccountant het koopproces in te gaan. De eerste reden is het zoeken naar een geschikt bedrijf om over te nemen écht een expertise. De koper moeten worden uitgedaagd zijn strategie te definiëren en helder te krijgen waaraan de overnamekandidaat moet voldoen. Hij moet dus gedegen antwoord geven op de vragen: wat voor bedrijf zoek ik? En vooral: waarom zoek ik dat bedrijf? Pas dan is een juiste match mogelijk.

 

Het spel begint al vóór het proces

De tweede reden om een adviseur in te schakelen, schuilt in het proces. Een koper denkt vaak dat het spel pas ná de koop begint. Hoe verdien ik de koopsom terug? Hoe realiseer ik potentiële synergievoordelen? En hoe maak ik een concreet plan voor de eerste 100 dagen na de overname? Het zijn allemaal vragen die eigenlijk al vóór de overname aan bod moeten komen. Het spel moet dus al voor het proces begint op de wagen . Het begint met het zoeken naar een overnamekandidaat, krijgt een vervolg tijdens het overnameonderzoek en wordt pas dan geconcretiseerd. En ja, bij dat proces gaat de expertise van een corporate finance consulent net wat verder dan die van een ongetwijfeld hele goede accountant. Daarom kan een koper dus eigenlijk niet zonder corporate finance adviseur.

Christian_van_der_Heijden-90x90

Deze blog is geschreven door  Christian van der Heijden, partner Corporate Finance.

Christian is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9422 en per e-mail op cvdheijden@joanknecht.nl