Een bijzondere weg richting de accountancy

Ondernemers helpen groeien door kennis en gastvrijheid. Een accountant is zoveel meer dan iemand die de jaarrekening opmaakt. Dat is wat Nadine Rooijmans (35) heeft geleerd en vooral waar zij als RA-accountant voor staat. “Ik vind het juist leuk en interessant om de mens achter een bedrijf te leren kennen.”

“Ik heb een andere vooropleiding gevolgd dan de meeste accountants. Nadat ik op mijn zeventiende mijn havodiploma behaalde, vond ik het moeilijk een beroep te kiezen dat ik de rest van mijn leven zou doen. Na verschillende beroepskeuzetesten kwam eruit dat een managementfunctie goed bij mij zou passen. Mijn ouders opperden de hotelschool in Maastricht en toen ben ik gaan kijken. Het was een brede opleiding en het was bovendien goed om bepaalde vaardigheden en gedrag te ontwikkelen. Na één jaar hotelschool was voor mij al duidelijk dat ik niet de hotellerie in wilde, maar ik wilde de opleiding afmaken. Waar ik aan begin maak ik af, met die instelling ben ik opgevoed. Bovendien vond ik de opleiding nog steeds leuk. Mijn eerste stage bij Hotel Pullman in Eindhoven vond ik fantastisch en ook op mijn tweede stage op de accountancyafdeling van het Corinthia Hotel in Antwerpen had ik het erg naar mijn zin. Zodoende kwam ik in aanraking met het accountancyvak en toen dacht ik dat dit misschien wel iets was.”

Toen ik aan de opleiding accountancy begon, had ik geen idee wat debet of wat credit was

Negen jaar accountancy

“Na mijn opleiding aan de hotelschool ben ik een open dag van Nyenrode gaan bezoeken. Ik wist helemaal niet waar ik terecht zou komen, maar ik wilde graag aan de opleiding beginnen. Het was een deeltijdopleiding dus ik moest ook op zoek naar een baan. Ik heb een passer gepakt en dertig kilometer in mijn omgeving een cirkel getrokken. Bij alle accountancykantoren in de omgeving heb ik gesolliciteerd. Daar had ik echt werk van gemaakt omdat ik dacht dat ze mij niet zomaar aan zouden nemen vanwege mijn hotelschoolachtergrond. Dat bleek ook wel want ik kreeg afwijzing na afwijzing. Bij twee kantoren mocht ik op gesprek komen, Joanknecht en Govers. Ik ben uiteindelijk bij Govers begonnen. Govers reageerde eerder en voor mijn gevoel moest ik pakken wat ik pakken kon.”“Toen ik aan de opleiding accountancy begon, had ik geen idee wat debet of credit was. Het was een lang traject, de opleiding inclusief stages duurt ongeveer negen jaar. In die tijd leerde ik natuurlijk veel over het vak en ik veranderde ook als persoon. Je werkt fulltime en je volgt je studie. Daarnaast ga je in die periode van je leven vaak ook nog samenwonen of iets dergelijks. Je gaat gewoon een heel ander deel van je leven in. Op den duur was ik dan ook echt wel klaar met de opleiding, maar het voelt goed als je het afgerond hebt. Anderhalf jaar na mijn afstuderen en na enkele jaren werkzaam te zijn geweest bij een klein kantoor, wilde ik terug naar een middelgroot accountantskantoor. Ik solliciteerde vervolgens bij Joanknecht. Dat zat toch altijd nog in mijn achterhoofd.”

Ik weet wat er bij ondernemers aan de keukentafel besproken wordt

Trusted advisor

“Het is als accountant belangrijk om een bepaalde vertrouwensband met je klanten op te bouwen. Om dat te creëren kan ik de gastvrijheid die ik op de hotelschool heb meegekregen inzetten. Ik ben zelf heel open en daarmee nodig ik andere mensen vaak ook uit om heel open te zijn. Als je geen klik hebt met iemand kun je denk ik niet op jarenlange basis met elkaar samenwerken en dat is wel waar ik als accountant naartoe wil. Ik wil voor mijn klanten een trusted advisor zijn, het eerste aanspreekpunt zijn als ze vragen hebben, als er problemen zijn of juist als ze iets te vieren hebben. Ik kom uit een ondernemersgezin. Mijn ouders hadden een bakkerij die mijn broer inmiddels heeft overgenomen. Elke maandagavond hoor ik tijdens het avondeten waar zij mee zitten, dus ik weet wat er bij ondernemers aan de keukentafel besproken wordt. Dat kan ik samen met mijn kennis inzetten om ondernemers te helpen groeien.”

 

Nadine heeft tot oktober 2019 met veel plezier bij Joanknecht gewerkt. Ze blijft met trots een ambassadeur van ons.

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2018/2019, gedrukt in december 2018. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Trudie Govers, marketing- en communicatieadviseur bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9522 of via tgovers@joanknecht.nl.

Wil je meer weten over werken bij Joanknecht? Vertel ons jouw verhaal, motivatie en ambitie tijdens een kennismakingsgesprek! Neem direct contact op met Lonneke van Loon-van Bavel, hr-adviseur, op telefoonnummer +31 40 240 9463 of via lvloon@joanknecht.nl.