Maak gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA)

 

Tweefactorauthenticatie (2FA) is een techniek die het mogelijk maakt in te loggen door het gebruik van twee (of meer) manieren van inloggen: een wachtwoord in combinatie met een sms’je, token of QR-code bijvoorbeeld. Deze manier is bij de meeste mensen bekender geworden door het gebruik van DigiD en internetbankieren. Deze ondersteunen beiden 2FA en stellen het zelfs verplicht voor het inzien van gevoelige informatie of het uitvoeren van een betaling.

De factsheet over het gebruik en de invoer van 2FA, uitgegeven door het Nationaal Cyber Security Centrum, heeft op 22 oktober een update gekregen. In versie 1.1 wordt nu meer uitleg gegeven bij het gebruiken van deze techniek en de noodzaak om, waar mogelijk, 2FA te prefereren boven enkel het gebruik van een sterk wachtwoord. Het advies aan organisaties is dan ook om niet meer het periodiek veranderen van (sterke) wachtwoorden te verplichten voor hun medewerkers of klanten, maar juist 2FA toe te passen waar mogelijk.

Enkel het gebruik van een wachtwoord is tegenwoordig niet meer genoeg voor het beschermen van gevoelige informatie. 2FA is een volgende stap in de bescherming van vertrouwelijke gegevens die bescherming verdienen tegen kwaadwillenden.

Lees hier de hele factsheet.