Kennisbank | Accountancy

Kennisbank

Joanknecht & Van Zelst is graag bovenop zaken. Wij houden u dan graag op de hoogte van nieuws, wetenswaardigheden en actuele ontwikkelingen op het gebied van financiën, fiscale actualiteiten en bedrijfseconomische ontwikkelingen. Op deze pagina staat een overzicht van onze nieuwsberichten.

Wilt u onze nieuwsbrief graag per e-mail ontvangen? Aan- en afmelden kan eenvoudig online.

Deel dit via social media:
TwitterLinkedIn


blocks-background

Wet (uiterste) betaaltermijn van kracht

Geplaatst op: 10 juli 2017

Op 1 juli is de nieuwe Wet (uiterste) betaaltermijn van kracht geworden. Grote bedrijven moeten nu een maximale betalingstermijn van zestig dagen hanteren in handelsrelaties met mkb-bedrijven en zzp’ers. Bent u op de hoogte van de nieuwe regels?
> Lees meer

Terugblik presentatie Joanknecht bij Exact Online

Geplaatst op: 29 juni 2017

Wij werken al lange tijd samen met Exact Online en op 14 juni deelden wij onze ervaring over salarisverwerking met dit softwarepakket met collega-accountants. Aaron van Hees, salariscoördinator liet zien hoe hij door samenwerking met klanten en Exact Online Salaris de salarisverwerking heeft verbeterd en versimpeld.
> Lees meer

Pilot nieuwe salarisverwerkingen

Geplaatst op: 15 juni 2017

Nieuwe technieken op het gebied van salarisverwerkingen bieden mogelijkheden om op een efficiëntere manier samen te werken en eenvoudig informatie te generen. Wij zijn een pilot gestart waarin we samen met werkgevers deze nieuwe manier van werken met verregaande automatisering toepassen. Doet u mee?
> Lees meer

Wij organiseren een demo data-analyse: u bent welkom!

Geplaatst op: 1 juni 2017

Bent u op de hoogte van de winstgevendheid per cliënt, heeft u overzicht op omzetverdeling en betaaltermijnen? Is het antwoord op deze vragen: ‘Nee’, dan is de Exact Online demo data-analyse relevant voor u en uw bedrijf. Wij organiseren op 20 juni deze demo data-analyse waarin we u graag vertellen over de mogelijkheden.
> Lees meer

Joanknecht genoemd als innovatief kantoor in Trends in Accountancy

Geplaatst op: 17 mei 2017

"Adviestoekomst is ver, ver weg" schrijft Geert Dekker in Trends in Accountancy 2016-2017, een uitgave van Accountant. "Uitzonderingen bevestigen de regel. Over de hele linie maakt de mkb-accountant geen haast met het uitbouwen van zijn advies-werkzaamheden. De uitzonderingen zijn vaak de wat grotere kantoren. Startpunt is veelal een duik in de technologie, zo blijkt uit twee voorbeelden." Joanknecht & Van Zelst is een van die vernieuwende kantoren.
> Lees meer

Foutmelding loonaangifte door de Belastingdienst

Geplaatst op: 30 maart 2017

De Belastingdienst is begonnen met het versturen van foutmeldingen over aangifte loonheffingen van januari 2017. Veel werkgevers hebben een melding gekregen over een foutieve contractvorm i.c.m. specifieke soorten inkomens. Deze melding betreft een vormfout en heeft verder geen financiële gevolgen.
> Lees meer

Ondersteuning bij het gebruik van Exact Online

Geplaatst op: 30 maart 2017

Veel van onze klanten voeren de financiële of loonadministratie in Exact Online. Joanknecht & Van Zelst beschikt over veel kennis met betrekking tot alle oplossingen van Exact Online en heeft deze kennis centraal georganiseerd in het team database- en applicatieondersteuning.
> Lees meer

Handelsbedrijven opgelet!

Geplaatst op: 16 maart 2017

Speciaal voor handelsbedrijven organiseren wij op 23 mei een demonstratie over de toepassingen en mogelijkheden die Exact Online biedt om voorraden, bestellen en factureren te integreren in één systeem. Exact Online is een geavanceerde cloud oplossing voor administratie en ERP.
> Lees meer

De G-rekening in Exact Online

Geplaatst op: 16 maart 2017

Wij werken al een periode met Exact Online, een geavanceerde cloud oplossing voor administratie en ERP. Graag stellen wij u op de hoogte van tips en nieuws over Exact Online.
> Lees meer

SBR vanaf 2017 de norm voor banken

Geplaatst op: 14 maart 2017

Jaarcijfers aanleveren bij de bank door middel van het opsturen van de jaarrekening in hard-copy of pdf is verleden tijd. Waar in 2016 de aanlevering in SBR nog werd aanbevolen door de drie grote banken, is het vanaf 2017 de norm.
> Lees meer

Kerntaken accountantskantoor: informatie, interpretatie, advisering

Geplaatst op: 23 januari 2017

Informatie is de sleutel naar verbreding en verdieping van de dienstverlening: maatwerkkengetallen voor de onderneming, estate planning voor de ondernemer, slimme en efficiënte audits in de assurancepraktijk en afscheid van uren x tarief. Joanknecht & Van Zelst maakt echte stappen in deze richting.
> Lees meer

Nu ook betalen met ING-bankkoppeling!

Geplaatst op: 23 januari 2017

De bankkoppeling tussen Exact Online en ING is uitgebreid waardoor het nu mogelijk is om je betalingen en incasso-bestanden vanuit Exact Online direct naar je ING bank te sturen. Het is dus niet meer nodig om bestanden te up- en downloaden of betalingen handmatig in te voeren wat veel tijd en gedoe bespaart.
> Lees meer

Activastaat geïntegreerd in Exact Online

Geplaatst op: 14 december 2016

Heeft u vervoermiddelen, kantoorinventaris en andere bedrijfsmiddelen op uw balans staan? Deze leiden jaarlijks tot een afschrijvingslast die uw resultaten drukt. Door middel van onze Accountancy-module zijn wij in staat om uw activa-administratie in uw Exact Online administratie te integreren, zonder dat dit leidt tot een verhoging van uw Exact Online licentiekosten.
> Lees meer

BovenOp Zaken Magazine – wintereditie 2016

Geplaatst op: 8 december 2016

Met genoegen presenteren wij de wintereditie van ons relatiemagazine Bovenop Zaken. Het decembernummer geeft een inkijkje in de bedrijfsvoering en ontwikkelingen bij enkele van onze gewaardeerde klanten. Ook houden wij u op de hoogte van ontwikkelingen op ons vakgebied en binnen onze organisatie. Kortom wij en onze klanten zijn volop in beweging! Wij wensen u veel leesplezier.
> Lees meer

Exact Online eindejaarstips

Geplaatst op: 30 november 2016

Het einde van het jaar nadert. Een goed moment om eens kritisch naar uw administratie te kijken. Aan de ene kant om 2016 goed af te sluiten, aan de andere kant om de administratie in 2017 nog efficiënter aan te pakken. Wij hebben enkele tips voor uw Exact Online administratie op een rijtje gezet.
> Lees meer

Winnaar Exact Cloud Award voor Innovatie

Geplaatst op: 9 november 2016

Joanknecht & Van Zelst heeft op 9 november 2016 de Exact Cloud Award voor Innovatie 2016 -2017 in ontvangst genomen tijdens Exact Live 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht. Joanknecht & Van Zelst werd door de jury beoordeeld als het kantoor met de beste papieren voor innovatie. Wij zijn trots op deze erkenning van onze innovatiekracht.
> Lees meer

Tijdig deponeren jaarcijfers

Geplaatst op: 31 oktober 2016

Voor boekjaren vanaf 1 januari 2016 is een wijziging van Titel 9 Boek 2 BW doorgevoerd waardoor de opmaaktermijn voor jaarrekeningen is teruggebracht van maximaal 11 naar 10 maanden. De termijn voor het vaststellen van de jaarrekening blijft twee maanden. Direct gevolg hiervan is dat ook de publicatietermijn met één maand is verkort en dat dus uiterlijk 31 december van het opvolgende jaar gedeponeerd dient te worden.
> Lees meer

Joanknecht online support

Geplaatst op: 31 oktober 2016

Heeft u vragen over de inrichting van uw boekhoudpakket, of loopt u tegen technische problemen aan? Met Joanknecht online support bieden wij een oplossing om deze problemen samen met u te verhelpen. Joanknecht online support is een gebruikersvriendelijke technologie voor het verlenen van hulp bij vragen of problemen.
> Lees meer

Specifieke brancheoplossingen ter ondersteuning van uw bedrijfsproces

Geplaatst op: 12 oktober 2016

Met de specifieke brancheoplossingen van Exact Online zijn er oplossingen beschikbaar die de financiële integratie en beheersing van uw bedrijfsproces goed kunnen ondersteunen. Zodoende realiseert u dat uw gehele aansturing vormgegeven kan worden vanuit één omgeving. Benieuwd naar wat deze oplossingen precies voor u kunnen betekenen?
> Lees meer

Joanknecht & Van Zelst finalist Cloud Award

Geplaatst op: 12 oktober 2016

De jury heeft na intensief beraad zes kantoren geselecteerd voor de finale van de vierde editie van de Exact Cloud Award. Ruim vierduizend mensen hebben hun stem uitgebracht op het accountants- of administratiekantoor dat innovatie en samenwerking met klanten hoog in het vaandel heeft staan. Joanknecht & Van Zelst is een van deze zes kantoren.
> Lees meer

Aankondiging Nieuwe oplossing Scan Herken Standaard

Geplaatst op: 6 september 2016

Het geautomatiseerd verwerken van facturen neemt een steeds hogere vlucht. Naar onze mening is het handmatig overnemen van facturen inmiddels overbodig. Facturatie middels UBL heeft zijn intrede gedaan, echter zal de komende tijd nog in gebruik moeten gaan toenemen. Tot dat moment is het verwerken van facturen door middel van Scan & Herken-oplossingen een uitstekend alternatief.
> Lees meer

Nominatie Cloud Award 2016

Geplaatst op: 11 augustus 2016

Ons kantoor is genomineerd voor de Exact Cloud Award 2016. De Cloud Award is dé verkiezing voor accountants- en administratiekantoren die innovatie en samenwerking met klanten hoog in het vaandel hebben staan. U kunt stemmen tot 30 september! Mogen we op uw stem rekenen?
> Lees meer

KvK-brieven informeren over verplichte elektronische deponering  

Geplaatst op: 26 juli 2016

De Kamer van Koophandel informeert de komende weken bedrijven over de wettelijke verplichting de jaarrekening elektronisch te deponeren met ingang van boekjaar 2016. Kleine rechtspersonen en rechtspersonen die als micro-entiteit kunnen kwalificeren dienen met ingang van boekjaar 2016 verplicht elektronisch te deponeren.
> Lees meer

Exact Online kondigt 2-staps-verificatie aan

Geplaatst op: 21 juni 2016

Om de veiligheid van de data te verhogen biedt Exact Online met ingang van het derde kwartaal 2016 2-staps-verificatie aan. Naast de huidige gebruikersnaam en wachtwoord is een tweede unieke code vereist, die via een TOTP-protocol (Time-based One Time Password) wordt gegenereerd via een gratis app.
> Lees meer

Bovenop Zaken Magazine – zomereditie 2016

Geplaatst op: 6 juni 2016

Met trots presenteren wij de zomereditie van ons relatiemagazine Bovenop Zaken. In dit juninummer o.a. een interview met Rieny Rijnen van Topic die zijn bedrijf evolueerde van detacheerder naar specialist in embedded oplossingen. Wij wensen u veel leesplezier!
> Lees meer

Het deponeren van uw jaarcijfers in SBR-formaat is vanaf nu verplicht

Geplaatst op: 11 mei 2016

Onlangs is de publicatie “Besluit elektronische deponering handelsregister” in het Staatsblad gepubliceerd. In dit besluit zijn de details van het verplicht elektronisch deponeren bij het Handelsregister bekend geworden. Deze verplichtstelling is inmiddels ook formeel een feit.
> Lees meer

Dien jaarrekening in of vraag vóór 31 mei uitstel aan

Geplaatst op: 18 april 2016

Wettelijk gezien moet u binnen vijf maanden na afloop van het boekjaar de jaarrekening aanbieden aan de algemene vergadering van aandeelhouders. Loopt uw boekjaar tot 31 december 2015, dan moet dit dus voor het einde van de maand mei 2016 gedaan zijn.
> Lees meer

Verplichte samenstellingsverklaring bij micro-entiteit

Geplaatst op: 18 april 2016

Zoals wij u eerder hebben geïnformeerd in onze memo micro-entiteiten kunnen bepaalde rechtspersonen als micro-entiteit kwalificeren. Tot voor kort was het onduidelijk of voor jaarrekeningen van deze micro-entiteiten NV COS 4410 Samenstellingsopdrachten van toepassing is. Op 31 maart 2016 heeft onze beroepsorganisatie NBA hierover duidelijkheid gegeven.
> Lees meer

Maakt u al gebruik van de Apps voor Exact Online?

Geplaatst op: 6 april 2016

Indien u werkt met Exact Online heeft u de gelegenheid via een app op uw smartphone of tablet uw financiële omgeving te raadplegen. Via de app is veel van de informatie, die u gewend bent in Exact Online te kunnen raadplegen, te benaderen.
> Lees meer

BPM-vrijstelling voor iedere ondernemer?

Geplaatst op: 22 maart 2016

De vraag kwam naar voren of per definitie iedere ondernemer in aanmerking komt voor de BPM-vrijstelling, ook als zij enkel prestaties verrichten die zijn vrijgesteld voor de btw, zoals bijvoorbeeld een kinderopvang?
> Lees meer

Micro-entiteit: een nieuw grootregime in de Wet

Geplaatst op: 19 januari 2016

Per 1 november 2015 is de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening ingegaan. In deze wet zijn diverse nieuwe bepalingen opgenomen die het jaarrekeningrecht raken en met ingang van het boekjaar 2016 in werking treden. Een van de wijzigingen betreft een aanpassing van de groottecriteria voor rechtspersonen. Daarbij is tevens een nieuwe categorie rechtspersonen opgenomen: de micro-entiteit.
> Lees meer

Tijdig deponeren jaarcijfers 2014

Geplaatst op: 19 januari 2016

Voor veel rechtspersonen geldt dat op 31 januari aanstaande de termijn verloopt waarop de publicatiejaarrekening over 2014 dient te zijn gedeponeerd bij het Handelsregister. Houd hier dus rekening mee indien uw cijfers over 2014 nog niet zijn gedeponeerd.
> Lees meer

Bovenop Zaken – winter 2015

Geplaatst op: 8 december 2015

Met trots presenteren wij de wintereditie van ons relatiemagazine Bovenop Zaken. In dit decembernummer een interview met zwemster Maud van der Meer en coach Suzanne Beyer-Van Griensven over de parallellen in hun vak. Wij wensen u veel leesplezier
> Lees meer

Exact Online eindejaarstips

Geplaatst op: 26 november 2015

Het einde van het jaar nadert. Een goed moment om eens kritisch naar uw administratie te kijken. Aan de ene kant om 2015 goed af te sluiten, aan de andere kant om de administratie in 2016 nog efficiënter aan te pakken. Wij hebben enkele tips voor uw Exact Online administratie op een rijtje gezet.
> Lees meer

Bespaar tijd en krijg meer inzicht met Exact Online Project & Contract Management

Geplaatst op: 29 oktober 2015

Het abonnementsmodel wordt steeds populairder in de dienstverlenende sector. Exact speelt in op deze ontwikkeling met Exact Online Project & Contract Management. In deze nieuwe oplossing worden projectadministratie, urenregistratie en abonnementsmanagement geïntegreerd in de financiële administratie. Wat zijn de mogelijkheden en voordelen?
> Lees meer

Wetswijzigingen BW2 – ook van toepassing op uw onderneming?

Geplaatst op: 1 oktober 2015

Op dinsdag 29 september jl. is door de Eerste Kamer de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening aangenomen. Hiermee volgt de Nederlandse staat de Europese wetgeving en richtlijnen. Dit wetsvoorstel leidt o.a. tot een aantal wijzigingen in wet- en regelgeving die we graag voor u toelichten.
> Lees meer

Wijziging termijnen opmaak en publicatie jaarrekening

Geplaatst op: 1 oktober 2015

Op 29 september 2015 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel inzake de wijziging van Boek 2 BW aangenomen. Deze wetswijziging heeft onder meer gevolgen voor de termijn van opmaak en publicatie van jaarrekeningen.
> Lees meer

Exact Online tips: Mail2Exact Online

Geplaatst op: 28 september 2015

Exact Online bood al de mogelijkheid om de in- en verkoopfacturen te uploaden in de administratie. Nu kan dat nog makkelijker en sneller, met Mail2Exact Online. Mail de documenten naar Exact Online en met Scan en Herken worden deze automatisch verwerkt in uw administratie.
> Lees meer

Bovenop zaken – zomer 2015

Geplaatst op: 9 juli 2015

Bovenop zaken - zomer 2015 is verschenen. Ons relatiemagazine met verhalen over de kansen en uitdagingen van collega-ondernemers en artikelen over onze expertise.
> Lees meer

Exact Online tips: mobiel factureren met de iPad app

Geplaatst op: 9 juli 2015

Concrete Exact Online tips om nog meer efficiency en inzicht te realiseren. Dit keer mobiel factureren met de app.
> Lees meer

Exact Online tips: de persoonlijke cockpit

Geplaatst op: 26 mei 2015

Aan de hand van concrete Exact Online tips helpen we u om nog meer efficiency en inzicht te realiseren. Dit keer uw persoonlijke cockpit.
> Lees meer

Ook banken vragen om jaarcijfers in SBR

Geplaatst op: 7 mei 2015

Net als de Kamer van Koophandel en MKB Nederland onderkennen banken ook de voordelen van het aanleveren van jaarcijfers in SBR en sturen hier actief op aan bij u als ondernemer.
> Lees meer

Meer efficiency en inzicht met Exact Online tips: afschrijvingsstaat

Geplaatst op: 15 april 2015

Aan de hand van concrete Exact Online tips helpen we u om nog meer efficiency en inzicht te realiseren. Dit keer de voordelen van de geïntegreerde afschrijvingsstaat.
> Lees meer

De voordelen van SBR voor mkb-ondernemers

Geplaatst op: 26 maart 2015

MKB Nederland pleit voor gebruik van SBR om financiering binnen het mkb makkelijker te maken. Een van de belangrijkste voordelen van SBR is dat mkb-ondernemers en hun investeerders actueel inzicht hebben in bedrijfskritische factoren en performance.
> Lees meer

Joanknecht & Van Zelst in campagne Exact Online

Geplaatst op: 12 februari 2015

Exact gebruikt ons verhaal in de campagne van Exact Online. De case study laat de voordelen van online administratie zien voor ons als accountant, maar ook voor onze klanten.
> Lees meer

Deponeren van jaarcijfers in SBR vanaf 2016 mogelijk verplicht

Geplaatst op: 26 januari 2015

Voor een aantal verplichte rapportages aan de overheid, zoals de aangifte vennootschapsbelasting, omzetbelasting en opgave Intracommunautaire prestaties is SBR inmiddels de exclusieve aanlevermethode. Vanaf 2016 wordt het deponeren van jaarcijfers via SBR bij de KvK waarschijnlijk verplicht gesteld.
> Lees meer

Werktijdverkorting en WW i.v.m. Russische boycot

Geplaatst op: 19 augustus 2014

Bedrijven die direct worden getroffen door de Russische boycot van EU-goederen en daardoor minder werk hebben, kunnen werktijdverkorting voor hun medewerkers aanvragen
> Lees meer

Deponering jaarstukken 2012

Geplaatst op: 14 januari 2014

Voor veel BV’s en NV’s geldt dat op 31 januari a.s. de termijn verloopt waarop de publicatiestukken over 2012 gedeponeerd dienen te zijn bij het Handelsregister.
> Lees meer

Waarderen van vastgoed in de jaarrekening

Geplaatst op: 20 december 2013

In toenemende mate waarderen ondernemingen hun vastgoed tegen actuele waarde in de jaarrekening. Daarbij wordt meestal gebruik gemaakt van een vastgoedtaxateur.
> Lees meer

Kamers van Koophandel benoemen geen arbiters en deskundigen meer

Geplaatst op: 28 november 2013

De Kamers van Koophandel stoppen met het benoemen van arbiters en deskundigen.
> Lees meer

Voorwaarden subsidieregeling praktijkleren bekend

Geplaatst op: 14 november 2013

Op 1 januari 2014 treedt de Subsidieregeling praktijkleren in werking. De nieuwe regeling geldt als vervanging voor de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA) voor het onderwijsdeel.
> Lees meer

Sectorrapport transport en logistiek “tussen stoppen en doorgaan”

Geplaatst op: 14 november 2013

Onze beroepsorganisatie, de NBA, zet de kennis van accountants collectief in om vroegtijdig risico’s te signaleren in maatschappelijk belangrijke sectoren.
> Lees meer

Verruiming van stimuleringsregelingen voor MKB-financiering

Geplaatst op: 3 oktober 2013

Veel MKB-ondernemingen ervaren op dit moment problemen met het verkrijgen van financiering. Het kabinet heeft in het kader van de stimulering van de kredietverstrekking aan MKB-ondernemingen een aantal verruimingen van bestaande regelingen aangekondigd.
> Lees meer

Bewaartermijn van administratieve documenten

Geplaatst op: 5 september 2013

Regelmatig vragen klanten ons hoe lang administratieve documenten bewaard moeten worden.
> Lees meer

Oranje handelsmissiefonds voor MKB ondernemingen met exportambities van start

Geplaatst op: 5 september 2013

Recentelijk is het startsein gegeven voor het Oranje Handelsmissiefonds. Dat fonds wil vijf jaar lang jaarlijks tien middelgrote bedrijven helpen met het opzetten van een internationaal netwerk.
> Lees meer

MKB moet rekening houden met renteverhogingen op bankleningen

Geplaatst op: 2 augustus 2013

De komende tijd zullen veel MKB-bedrijven naar verwachting meer rente moeten gaan betalen voor een lening van de bank...
> Lees meer