Kennisbank

A3 Kennisbank - banner normal

Joanknecht & Van Zelst is graag bovenop zaken. Wij houden u dan graag op de hoogte van nieuws, wetenswaardigheden en actuele ontwikkelingen op het gebied van financiën, fiscale actualiteiten en bedrijfseconomische ontwikkelingen. Op deze pagina staat een overzicht van onze nieuwsberichten.

Wilt u onze nieuwsbrief graag per e-mail ontvangen of op uw iPhone of iPad? Aan- en afmelden kan eenvoudig online of download de Joan.nu app in de AppStore en via Google Play.

Deel dit via social media:
TwitterLinkedIn


103957429

Accountancy

Pilot nieuwe salarisverwerkingen

Geplaatst op: 15 juni 2017 in

Nieuwe technieken op het gebied van salarisverwerkingen bieden mogelijkheden om op een efficiëntere manier samen te werken en eenvoudig informatie te generen. Wij zijn een pilot gestart waarin we samen met werkgevers deze nieuwe manier van werken met verregaande automatisering toepassen. Doet u mee?

> Lees meer

Wij organiseren een demo data-analyse: u bent welkom!

Geplaatst op: 1 juni 2017 in

Bent u op de hoogte van de winstgevendheid per cliënt, heeft u overzicht op omzetverdeling en betaaltermijnen? Is het antwoord op deze vragen: ‘Nee’, dan is de Exact Online demo data-analyse relevant voor u en uw bedrijf. Wij organiseren op 20 juni deze demo data-analyse waarin we u graag vertellen over de mogelijkheden.

> Lees meer

Joanknecht genoemd als innovatief kantoor in Trends in Accountancy

Geplaatst op: 17 mei 2017 in ,

“Adviestoekomst is ver, ver weg” schrijft Geert Dekker in Trends in Accountancy 2016-2017, een uitgave van Accountant. “Uitzonderingen bevestigen de regel. Over de hele linie maakt de mkb-accountant geen haast met het uitbouwen van zijn advies-werkzaamheden. De uitzonderingen zijn vaak de wat grotere kantoren. Startpunt is veelal een duik in de technologie, zo blijkt uit twee voorbeelden.” Joanknecht & Van Zelst is een van die vernieuwende kantoren.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Accountancy

Assurance

Uitbreiding van de risicoparagraaf in het bestuursverslag

Geplaatst op: 22 februari 2017 in

De Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving (RJ) hanteert met ingang van het boekjaar 2015 nieuwe bepalingen omtrent de inhoud de risicoparagraaf in het bestuursverslag (voorheen: jaarverslag). Beursgenoteerde, grote en middelgrote ondernemingen worden hierbij verplicht om de risicoparagraaf in het bestuursverslag uit te breiden.

> Lees meer

Nadere duiding actuele kostprijs in de praktijk

Geplaatst op: 8 februari 2017 in

Dit artikel is een vervolg op het artikel “Actuele waarde: vervangingswaarde wordt actuele kostprijs” op onze website. Op 25 januari jl. heeft de Raad voor de Jaarverslaggeving nadere duiding over het begrip ‘actuele kostprijs’ gegeven.

> Lees meer

Actuele waarde: vervangingswaarde wordt actuele kostprijs

Geplaatst op: 23 januari 2017 in

Vastgoed (en andere materiële vaste activa) in eigen gebruik mogen tegen actuele waarde worden gewaardeerd in de jaarrekening. Er vindt dan een herwaardering plaats ten opzichte van de boekwaarde op grond van historische kostprijs minus afschrijving.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Assurance

Belastingadvies

Keuzedocument bij box 3 hulpmiddel voor volgend kabinet

Geplaatst op: 15 juni 2017 in

De staatssecretaris gaf in de voortgangsrapportage van 20 september 2016 (Prinsjesdag) drie varianten voor box 3-heffing naar “werkelijk” rendement. Hij zegde toen toe om die varianten verder uit te diepen en onderzoek te doen naar mogelijke aanpassingen binnen het forfaitaire systeem die aan de kritiek op de huidige vermogensrendementsheffing tegemoetkomen.

> Lees meer

Fiscale valkuilen bij geldlening vanuit privé aan uw bv

Geplaatst op: 14 juni 2017 in

Stel, de bank is niet bereid om de ondernemingsactiviteiten van ‘uw’ bv nog langer te financieren. Als DGA ziet u wel degelijk mogelijkheden om de onderneming tot bloei te brengen. Daarom leent u in privé het benodigde bedrag daarvoor aan ‘uw’ bv. Deze lening valt dan in box 1 onder de terbeschikkingstellingsregeling. Mocht deze lening later onverhoopt toch niet terugbetaald kunnen worden, dan zal de Belastingdienst waarschijnlijk stellen dat er sprake is geweest van een onzakelijke lening. Het verlies op de lening wordt niet in aftrek toegelaten in box I. Wat kunt u daar tegenin brengen?

> Lees meer

Subsidieregeling Praktijkleren 2016/2017

Geplaatst op: 1 juni 2017 in

Vanaf 2 juni tot uiterlijk 15 september is het mogelijk om een aanvraag in te dienen voor de Subsidieregeling Praktijkleren voor het studiejaar 2016/2017. Met deze regeling krijgt u als werkgever een tegemoetkoming in de kosten voor de begeleiding van een leerling of student.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Belastingadvies

Bovenop zaken specials

Bovenop zaken Special – Estate planning – Editie 189

Geplaatst op: 26 april 2017 in

In deze Bovenop zaken Special over Estate planning verzamelen we voor u de belangrijkste actualiteiten en aandachtspunten op het gebied van estate planning. In deze editie staat het huwelijk centraal.

> Lees meer

Bovenop zaken Special – Estate planning – Editie 150

Geplaatst op: 25 juni 2015 in

In de Bovenop zaken Special – Estate planning verzamelen we voor u de belangrijkste actualiteiten en aandachtspunten op het gebied van estate planning.

> Lees meer

Bovenop zaken Special – estate planning – Editie 138

Geplaatst op: 6 november 2014 in

Op het gebied van estateplanning zijn er een aantal belangrijke zaken die we onder uw aandacht willen brengen. Er zijn namelijk een aantal wijzigingen die consequenties kunnen hebben voor uw financiële positie.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Bovenop zaken specials

Corporate finance

€ 300 miljoen beschikbaar voor de financiering van veelbelovende MKB bedrijven

Geplaatst op: 14 juni 2017 in

U wilt groeien met uw onderneming of uw onderneming groeit al stevig? U wilt investeren in uw onderneming? U wilt een onderneming overnemen? Om deze en andere zaken te realiseren is voldoende financiering nodig. De kosten gaan helaas altijd voor de baten… Een financiering van NEOS kan in deze situaties uitkomst bieden.

> Lees meer

Succesvol investeerders gevonden voor start-up LIQAL

Geplaatst op: 3 mei 2017 in ,

LIQAL, het Brabantse bedrijf dat tankstations bouwt voor de toepassing van LNG en waterstof in de transportsector, heeft een investering ontvangen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en investeringsfonds KIKK Capital. Adviseurs van Joanknecht & Van Zelst hebben start-up LIQAL ondersteund in het gehele traject: onder andere het in contact brengen met de juiste investeerders, het voeren van de gesprekken en de begeleiding in de onderhandelingen.

> Lees meer

Besluitvorming en rendementseisen van Venture Capitalists

Geplaatst op: 16 maart 2017 in

Recentelijk is het onderzoeksrapport ‘How Do Venture Capitalists Make Decisions?’ verschenen van de vier gerenommeerde business scholen Harvard, Stanford, Chicago Booth en British Columbia Sauder, waarin de uitkomsten werden gepubliceerd van onderzoek naar de werkwijze en rendementseisen van dit type risico investeerders. Een aantal zaken uit dit onderzoek belichten wij hier.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Corporate finance

Estate planning

Tijdig gegevens ANBI publiceren op internet

Geplaatst op: 30 mei 2017 in

Algemeen nut beogende instellingen (ANBI’s) genieten een fiscaal gunstige behandeling. Zo zijn schenkingen van en aan de ANBI vrijgesteld van schenkbelasting. Om in aanmerking te komen voor de ANBI-status moeten goede doelen aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten een deugdelijke administratie voeren en zijn verplicht de belangrijkste gegevens tijdig op internet openbaar te maken.

> Lees meer

Ingrijpende wetswijziging gemeenschap van goederen

Geplaatst op: 25 april 2017 in

Op 28 maart 2017 is het wetsvoorstel ‘Beperking wettelijke gemeenschap van goederen’ aangenomen door de Eerste Kamer. Hiermee wordt trouwen in beperkte gemeenschap de nieuwe standaard.

> Lees meer

(Onbedoeld) effect van het vergoedingsrecht

Geplaatst op: 25 april 2017 in

Vergoedingsrechten zullen onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht veel vaker voorkomen dan nu al het geval is. Indien met het privévermogen van de ene echtgenoot een goed wordt aangeschaft dat (ook) tot het vermogen van de andere echtgenoot gaat behoren, krijgt laatstgenoemde echtgenoot een schuld aan eerstgenoemde echtgenoot. Dit is een vergoedingsrecht. Vergoedingsrechten kunnen omvangrijker zijn dan echtgenoten in eerste instantie bedoeld hadden.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Estate planning

Financieel-juridisch advies

Geslaagd seminar “IN CONTROL 2020”

Geplaatst op: 15 juni 2017 in

Ruim 75 gasten luisterden naar en gingen in discussie met professor dr. S.C. (Sylvie) Bleker- Van Eyk en officier van justitie mr. T.M. (Thomas) Bosch over compliance als ondernemingsrisico. Door invloeden van klanten, leveranciers en overheid is het voor bedrijven en instellingen van cruciaal belang geworden om ook op het gebied van integriteit en compliance ‘in control’ te zijn.

> Lees meer

Uitnodiging voor seminar “IN CONTROL 2020”

Geplaatst op: 9 mei 2017 in ,

Op 13 juni 2017 organiseren wij in samenwerking met Holla Advocaten het seminar IN CONTROL 2020: Compliance loont, integriteit is geen keuze. U bent van harte uitgenodigd!

> Lees meer

UBO’s uit de anonimiteit

Geplaatst op: 9 mei 2017 in

De UBO-registratie wordt verplicht voor vrijwel alle ondernemingen (zoals CV, VOF en maatschap) en rechtspersonen (zoals BV, NV en stichting). De toegang tot “een samenvatting” van het UBO-register wordt openbaar.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Financieel-juridisch advies

Internationaal

Brochure Doing Business in the Netherlands 2016 weer beschikbaar

Geplaatst op: 4 april 2016 in

De nieuwe edities 2016 van onze jaarlijkse brochures Doing Business in the Netherlands en de Duitse versie Unternehmen in den Niederlanden zijn weer beschikbaar. Deze edities zijn gratis te downloaden via onze website.

> Lees meer

Uw partner bij import en export

Geplaatst op: 4 april 2016 in

Dinsdag 29 maart jl. verscheen als bijlage bij het Financieel Dagblad een speciale editie Import en Export in een oplage van 53.000 exemplaren. Op pagina 3 van deze editie hebben wij samen met onze Nederlandse PrimeGlobal Partners Crop en Visser & Visser een in het oog springende advertentie geplaatst. Daarnaast vindt u ons terug op de speciale internetsite www.internationalbusiness.nu.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Internationaal

IT-audit en advies

Waarom passwords alleen niet meer voldoende zijn

Geplaatst op: 15 juni 2017 in

Netwerken, applicaties, apps en webportalen: allemaal vragen ze om wachtwoorden. De grote kunst is om telkens weer complexe wachtwoorden te verzinnen, deze periodiek te wijzigen en zeker niet voor alle toepassingen gelijk te laten zijn. Want als ergens een lek is ontstaan en het wachtwoord ligt onverhoopt toch op straat, zouden kwaadwillenden zomaar met deze gegevens andere systemen kunnen benaderen.

> Lees meer

Cyber Security Raad: Bedrijven doen nog te weinig aan digitale veiligheid

Geplaatst op: 5 april 2017 in

Succesvolle cyberaanvallen, hacks en digitale lekken zijn regelmatig in het nieuws. De Cyber Security Raad (CSR) constateert dat het Nederlandse bedrijfsleven nog te weinig doet aan digitale veiligheid, terwijl het wél verplicht is.

> Lees meer

Nut en noodzaak van ISAE 3402 voor serviceorganisaties

Geplaatst op: 30 maart 2017 in

Bedrijfsprocessen, of delen daarvan, worden steeds vaker door organisaties uitbesteed aan gespecialiseerde partijen (serviceorganisaties). Uiteraard komen dan vraagstukken naar voren als hoe het is geregeld met de beveiliging, of er processen zijn ingeregeld om incidenten en calamiteiten op te vangen, enzovoort. Nu zijn er vele manieren om als serviceorganisatie zekerheid te verschaffen over de geleverde kwaliteit.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in IT-audit en advies

Over ons

Joanknecht genoemd als innovatief kantoor in Trends in Accountancy

Geplaatst op: 17 mei 2017 in ,

“Adviestoekomst is ver, ver weg” schrijft Geert Dekker in Trends in Accountancy 2016-2017, een uitgave van Accountant. “Uitzonderingen bevestigen de regel. Over de hele linie maakt de mkb-accountant geen haast met het uitbouwen van zijn advies-werkzaamheden. De uitzonderingen zijn vaak de wat grotere kantoren. Startpunt is veelal een duik in de technologie, zo blijkt uit twee voorbeelden.” Joanknecht & Van Zelst is een van die vernieuwende kantoren.

> Lees meer

Uitnodiging voor seminar “IN CONTROL 2020”

Geplaatst op: 9 mei 2017 in ,

Op 13 juni 2017 organiseren wij in samenwerking met Holla Advocaten het seminar IN CONTROL 2020: Compliance loont, integriteit is geen keuze. U bent van harte uitgenodigd!

> Lees meer

Succesvol investeerders gevonden voor start-up LIQAL

Geplaatst op: 3 mei 2017 in ,

LIQAL, het Brabantse bedrijf dat tankstations bouwt voor de toepassing van LNG en waterstof in de transportsector, heeft een investering ontvangen van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en investeringsfonds KIKK Capital. Adviseurs van Joanknecht & Van Zelst hebben start-up LIQAL ondersteund in het gehele traject: onder andere het in contact brengen met de juiste investeerders, het voeren van de gesprekken en de begeleiding in de onderhandelingen.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Over ons

Pensioenadvies

Oudedagsverplichtingen en scheiding of overlijden

Geplaatst op: 1 juni 2017 in

Bij het uitfaseren van het pensioen in eigen beheer is een van de lastige punten: wat te doen met het nabestaandenpensioen. Als het pensioen wordt omgezet in een oudedagsverplichting bestaat vaak de wens om de uitkeringen hieruit na het overlijden van de pensioengerechtigde toe te laten komen aan de overblijvende partner. De wet bepaalt echter dat de uitkeringen aan de erfgenamen toekomen.

> Lees meer

Gevolgen en keuzes Wet uitfasering pensioen in eigen beheer (PEB)

Geplaatst op: 12 april 2017 in

De Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen is op 1 april 2017 in werking getreden. Als gevolg hiervan dient uiterlijk 1 juli 2017 het pensioen in eigen beheer premievrij gemaakt te zijn. Daarnaast kan ervoor worden gekozen fiscaalvriendelijk het in eigen beheer opgebouwde pensioen af te stempelen, gevolgd door een keuze tussen afkopen van de opgebouwde pensioenrechten of omzetting van deze rechten in een oudedagsverplichting (ODV).

> Lees meer

Nieuwe staffels gepubliceerd

Geplaatst op: 12 april 2017 in

Eerder berichtten wij u al over het feit dat vanaf 2018 de pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 jaar gaat. Omdat de richtleeftijd voor het pensioen een jaar opschuift, kan iedereen een jaar langer premie betalen in de visie van de wetgever.

> Lees meer
> Leeas alle artikelen in Pensioenadvies

Downloads

Wij stellen diverse downloads beschikbaar zoals Boven op zaken het relatiemagazine van Joanknecht & Van Zelst, interessante vaktechnische memo’s, whitepapers met uitgebreide informatie over diverse onderwerpen. U kunt hier ook slideshows downloaden van presentaties gehouden tijdens onze kennisbijeenkomsten. Ook vindt u hier onze corporate brochure en informatiebrochure over werken bij Joanknecht & Van Zelst. Bekijk hier onze pagina “Downloads”.