Laurens samen maken we toekomst

Keerpunt nabij – Tweede publieke managementletter over commercieel vastgoed

 

Zeven jaar na uitgifte van de eerste publieke managementletter over commercieel vastgoed is nu de opvolger gepubliceerd. De omgeving is totaal anders; toen zwaar getroffen door de crisis, nu recordbeleggingen in vastgoed en huren en waardes die de pan uit rijzen. Conclusies zijn helder: de sector wordt nog altijd gekenmerkt door een ondoorzichtige markt, waarbij sprake is van subjectieve waarderingen met een grote mate van schattingsonzekerheid. Doordat er veel geld klaar ligt bij investeringsfondsen worden de prijzen nog steeds opgedreven. Maar wanneer dient het keerpunt zich aan?

Signalen voor de toekomst

De vraag is of vastgoedbedrijven nog steeds verstandig zijn gefinancierd en voldoende weerstand hebben opgebouwd om een komende rentestijging en lagere waarderingen op te kunnen vangen. Vastgoedbedrijven werken nog te weinig met negatieve scenario’s of stresstesten, waardoor zij een slecht inzicht hebben in hun eigen kwetsbaarheid. Daarnaast neemt het frauderisico weer toe. Lees hier het rapport Keerpunt nabij – Tweede publieke managementletter over commercieel vastgoed.

Wat kunnen wij voor u doen?

Het rapport bevat per hoofdstuk aanbevelingen voor bedrijven en accountants. Deze zullen normgevend zijn in geval er een keerpunt in de markt komt. Daarom zijn de aanbevelingen in deze publieke managementletter nu het overwegen waard. Wij kunnen u helpen bij het inventariseren welke aanbevelingen op u van toepassing zijn. Neem gerust contact met Paul Tielemans op via +31 (0)40 240 9496 of mail ptielemans@joanknecht.nl.