Joanknecht biedt parttime flexibele oplossingen

Joanknecht biedt parttime flexibele oplossingen

winter 2020/2021

Er zijn veel bedrijven die een controller nodig hebben, maar die niet fulltime kunnen inzetten, bijvoorbeeld omdat de behoefte fluctueert, of omdat het aantal uren dat je iemand nodig hebt te beperkt is. Dan biedt Joanknecht wellicht uitkomst met een nieuwe dienstverlening: een professional die op detacheringsbasis in het bedrijf komt werken, met de juiste expertise en met flexibiliteit in uren. Bas Reijnen van Joanknecht wordt twee dagen per week ingehuurd door Joosten Products.

Middelgroot bedrijf

Geert van den Boomen, directeur bij Joosten Products, had behoefte aan een senior controller. Het bedrijf produceert hoogwaardige diervoeding voor biggen, kalveren en kuikens en exporteert deze naar 55 landen. “Wij zijn een middelgroot bedrijf. Als ik al onze administratieve taken bij elkaar optel kom ik uit op 20 uur per week. Dit varieert van eenvoudig administratief werk tot lichtere en zwaardere controllertaken. Het zijn weinig uren, en het is door die verschillende niveaus onmogelijk door een persoon in te vullen.” Joosten Products huurt sinds september Bas Reijnen van Joanknecht in voor twee dagen per week. Hij leidt bij hen in huis finance en control.

 

Toegenomen complexiteit

Sinds Geert het bedrijf tien jaar geleden overnam is het flink gegroeid. Ze hebben vorig jaar een ERP-systeem in gebruik genomen. Bas: “In zo’n systeem leg je alle individuele stapjes in een productieproces vast. Die hebben ook meteen financiële consequenties. Je laat het systeem vervolgens leidend zijn voor de manier waarop je je primaire proces organiseert.” Geert: “Door onze groei en het ERP-systeem is het beheer aan de financiële kant omvangrijker en complexer dan voorheen. En daarvoor hebben wij niet de kennis en de capaciteit in huis. Die heeft Bas wel.”

 

“Door alle stappen die in het ERP-systeem worden vastgelegd, vinden mutaties plaats in de financiële administratie,” vertelt Bas. “Een van de belangrijkste opdrachten voor mijn eerste twee maanden was het doorgronden van die mutaties, en deze koppelen aan wat in werkelijkheid gebeurt in het productieproces. Van daaruit zijn we in samenwerking met de manager operations en de leverancier aan de slag gegaan met een aantal optimalisaties in zowel het ERP-systeem als de daaraan gekoppelde dashboards.”

 

Drie speerpunten in de dienstverlening

De dienstverlening die Joanknecht biedt bestaat uit drie speerpunten. Bas: “De eerste is: in control komen, waar ik de eerste maanden dus mee bezig ben geweest. Dan brengen we in kaart wat op welk moment gebeurt en wat daarvan de financiële gevolgen zijn. Dat helpt om een systeem beter te begrijpen en dat helpt weer om de cijfers beter te kunnen interpreteren. Daardoor kun je het bedrijf en de resultaten voorspelbaarder maken.

Parallel daaraan zorg ik voor inzicht. Waarmee wordt binnen het bedrijf geld verdiend? Geert heeft een duidelijke strategie voor ogen, hij weet op welke producten hij wil gaan inzetten. Het ERP-systeem en de daaraan gekoppelde visualisatie van performancecijfers in dashboards, laat zien of we op het juiste pad zitten. Als derde punt willen we een cultuur van continu verbeteren stimuleren. Mede op basis van dashboarding kijken we of bijvoorbeeld in het productieproces alles naar wens gaat en of er nog elementen zijn waar verbetering mogelijk is. Dus bijsturen en vervolgens weer meten of die bijsturing tot het gewenste resultaat leidt.”

 

Betrokken

Het duurt een aantal maanden om de basis op orde te krijgen. Daarna is het de bedoeling dat Bas voor de continuïteit betrokken blijft. Hij zal ook de controllerswerkzaamheden blijven uitvoeren. “Dan is twee dagen per week niet meer nodig. Als ik de administratieve mensen binnen Joosten Products coach, dan is een halve of hele dag per week voldoende.”

 


Ook geïnteresseerd in het aanvullen van de expertise van uw financiële team en die naar een hoger niveau te tillen? Neem contact op met Bas Reijnen voor een vrijblijvende kennismaking. Bas is bereikbaar op telefoonnummer +31 40 240 9491 en per e-mail op breijnen@joanknecht.nl. Kijk voor meer informatie op www.joanknecht.nl/finance-control.


 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie winter 2020/2021, gedrukt in november 2020. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.