Is uw gebruikersnaam gehacked?

 

LinkedIn, Dropbox, Twitter: allemaal vragen ze wachtwoorden. Wijzig deze tijdig om te voorkomen dat uw wachtwoorden bekend worden. Check in onderstaand artikel of ook uw wachtwoord bekend is. Tevens geven we u hiervoor nuttige tips.

Klokkenluider

De berichtgeving in de media over de publicatie van gebruiksnamen en wachtwoorden zal u in de afgelopen week niet zijn ontgaan (zie onder meer dit artikel). Inmiddels is de database van de klokkenluider genaamd “D0gberry” online en kan iedereen zoeken of zijn/haar gebruikersnaam bekend is. Voor alle duidelijkheid gaat het hier om een verzameling van in het verleden buitgemaakte gebruikersnamen en wachtwoorden bij hacks van onder meer LinkedIn, Dropbox en Twitter. Kijk hier voor het totaaloverzicht.

Zoekmachine

Wanneer u als de zoekterm (een deel van) uw emailadres of domein loslaat op deze zoekmachine (de website gotcha.pw/search is niet meer online, daarom is de link hier verwijderd) komen hier mogelijk resultaten uit naar voren. Als er een ‘hit’ is, kan vrij eenvoudig worden herleiden van wie het betreffende account is/was, en betrokkene kan zelf nagaan of (de beginletters van) het wachtwoord overeenstemt met een (in het verleden gebruikt) wachtwoord. Als men dit wachtwoord nog steeds gebruikt luidt het devies om dit zo snel mogelijk te veranderen!

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier (in principe) niet om wachtwoorden die toegang geven tot uw eigen netwerk, maar die in combinatie met het betreffende account gebruikt worden op externe omgevingen.

Tips

Verdere tips die we u mee willen geven:

  1. Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende (web-)diensten;
  2. Verander wachtwoorden regelmatig;
  3. Gebruik alleen wachtwoorden van voldoende lengte en complexiteit;
  4. Maak eventueel gebruik van een password manager;
  5. Maak waar mogelijk gebruik van 2-factorauthenticatie methodes; (https://www.joanknecht.nl/passwords-alleen-meer-voldoende/)
  6. Check een site ook met de “wachtwoord-vergeten”-optie: als u uw oorspronkelijke wachtwoord gemaild krijgt weet u zeker dat deze niet versleuteld is opgeslagen. Wanneer deze site gehacked is/wordt ligt uw onversleutelde wachtwoord op straat.

Heeft u vragen over dit artikel? Neem gerust contact op met Lucas Vousten via +31 (0)40 240 9516 of lvousten@joanknecht.nl.