Crime scene do not cross fraudeonderzoek

Fraude! Of nee, toch niet…

 

De recent aangestelde controller van je bedrijf loopt bij je binnen. Hij is tegen iets raars aangelopen in de boekhouding. Een aantal balansposten blijkt al jaren niet aan te sluiten met de onderliggende stukken. Bovendien zijn de digitale bankafschriften niet origineel; ze zijn op een later tijdstip aangepast. “Vervalst”, en dus fraude, concludeert de controller, en je bent geneigd met deze conclusie mee te gaan.

Maar wat er precies gebeurd is, kan de controller niet goed uitleggen. En ook niet hoe groot de schade is. Dus ga je op zoek naar een partij die ervaring heeft met dit soort situaties. De advocaat die je belt, geeft je het advies om Joanknecht Forensics & Recovery in te schakelen. Daar heeft ze vaker mee gewerkt en naar tevredenheid.

Aan de hand van data-analyse blijkt dat de saldi van een aantal balansrekeningen jarenlang stijgen zonder dat daar een goede verklaring voor is. En er zijn kennelijk héél veel memoriaal boekingen gemaakt. Zijn verliezen verborgen gehouden en ten onrechte op de balans geactiveerd? Of is er “gewoon” geld gestolen, want de daadwerkelijke bankschuld blijkt hoger te zijn dan het vervalste bankafschrift en het grootboek aangeven.

Creatief boekhouden

Tijd voor een gesprek met de vorige controller. Eenmaal geconfronteerd met de bevindingen geeft hij aan dat hij met enige regelmaat tegen correcties aanliep die hij eigenlijk in een voorgaande periode had moeten verwerken. Het slechte nieuws van zo’n correctie durfde hij niet naar buiten te brengen. Het leverancierskrediet zou in gevaar kunnen komen. Dus verzon hij een manier om de tegenvallers over verschillende balansposten te verspreiden, via een oerwoud van memoriaalposten. Toen de mogelijkheden hiertoe uitgeput waren (als de saldi nog verder zouden stijgen, zou het opvallen), besloot hij dan maar de bankstand te vervalsen. Het was hem allemaal boven het hoofd gegroeid. Maar hij benadrukte nooit één cent van het bedrijf ontvreemd te hebben.

Verder, gedetailleerd onderzoek bevestigt de lezing van de voormalige controller. Uit gerichte analyse van de mutaties blijkt dat geen geld is weggestroomd. De “fraude” is geen fraude, maar administratieve onkunde. Tijd om een stappenplan te maken over hoe de verschillende stakeholders te informeren. Huisaccountant, bank, belastingdienst en de belangrijkste leveranciers.

Deze blog is geschreven door Frank Driessen, partner. Lees meer over de manier waarop wij een fraudeonderzoek uitvoeren.