Flow+

We maken strategische beslissingen sneller en beter dankzij Flow+

We maken strategische beslissingen sneller en beter dankzij Flow+

zomer 2019

“In onze branche domineerden groen en blauw toen we startten met het bedrijf, dus onze vrachtwagens werden roze. Ze vallen nu nog steeds op. Wanneer we bij een bedrijf achterom rijden, gaat de slagboom al omhoog.” Dick van Aggel is samen met zijn vrouw Dorien eigenaar van Medicura in Nederweert, leverancier van medische hulpmiddelen. Ze worden in hun ondernemerschap begeleid door Jeroen Beckers van Flow+, een nieuwe dienstverlening van Joanknecht. Jeroen brengt structuur in hun onderneming en speelt de rol van sparringpartner. Maar volgens Dick en Dorien is hij méér dan dat: “Jeroen is ook een stok achter de deur. Als je weet dat hij komt, moet je zorgen dat de afgesproken acties zijn afgerond. Je blijft zo continu bezig met de ontwikkeling van je onderneming, los van de waan van de dag. Want die waan neemt te veel van je tijd in beslag.”

Dick startte Medicura in 2003: “Ik werkte al in de sector en zag dat de markt van verpleegartikelen ging vrijkomen. Voorheen had de overheid een monopoliepositie via het Groene Kruis, dat liep af. Iedereen verklaarde me voor gek dat ik een mooie baan en auto hiervoor zou opgeven. Ik wilde hier in de buurt beginnen, maar ik kon geen goede afspraken maken met lokale zorgorganisaties. In Roosendaal vond ik een klant die wel vertrouwen had. Ik kocht een roze bus en begon overdag mijn spullen te bezorgen. In de avond en nacht deed ik de administratie. Na een jaar kon ik al iemand in dienst nemen.”

 

Vanaf 2005 stapte ook Dorien in de zaak. Ze was als gepromoveerd gezondheidswetenschapper bekend met de sector en vooral met het inrichten van processen: “Ik stapte in het bedrijf toen het nodig was om de processen te stroomlijnen en de IT verder te professionaliseren. We hebben een ERP-systeem ingericht, nieuwe mensen aangenomen en de eerste winkels geopend in Roosendaal en Bergen op Zoom.”

 

De rol van Flow+

Jeroen Beckers legt kort uit wat Flow+ inhoudt: “Flow+ heeft als doel om de ondernemer en de onderneming te ondersteunen. We maken bewust het onderscheid tussen ondernemer en onderneming. De ondernemer weet hoe zijn business in elkaar steekt, maar neemt soms te weinig afstand tot de onderneming. We zijn een sparringpartner en we willen ook een natuurlijk rustpunt zijn: de ondernemer dwingen om te zitten en na te denken. Vervolgens zijn we ook een stok achter de deur: zorgen dat acties worden opgevolgd.”

 

“Bij Medicura zijn we in oktober 2018 gestart. We hebben een maandelijkse afspraak waarbij we in sessies van twee tot drie uur aan de slag gaan. In het begin kijken we naar de ambitie van de ondernemers en in het verlengde daarvan de bedrijfsvoering, zoals de rol van het mt en de medewerkers.”

 

Dick en Dorien, Flow+

 

De invloed van Flow+

Dick legt uit hoe de relatie met Flow+ begon: “We waren net gestart met een raad van advies waarin Jeroen Beckers namens Flow+ zitting heeft genomen om onze strategie te spiegelen. Het is slim om hierbij regelmatig stil te staan, het strategische verdwijnt overdag vaak in het operationele. Daarbij ging Flow+ ons helpen.”

 

Dorien ziet duidelijk de voordelen van Flow+: “Je ziet dat we nu sneller strategische keuzes maken. We hebben bijvoorbeeld recent nog activiteiten overgenomen en afgestoten. Zo deden we bijvoorbeeld eerst de keuringen van medische hulpmiddelen nog zelf, maar die hadden we nog niet helemaal uitontwikkeld. Een partner helpt ons nu hiermee. Er zit voor beide partijen veel synergie in. En naast de periodieke sessies met Flow+, kunnen we ook tussentijds klankborden.”

 

”Je blijft zo continu bezig met de ontwikkeling van je onderneming, los van de waan van de dag”

 

De groei

Dick: “We breiden onze keten ‘bloemsgewijs’ uit, zodra we in een regio voldoende volume en dichtheid hebben, breiden we in een regio ernaast uit. We kijken samen met Jeroen hoe we dat aanpakken. Hij heeft ons geleerd om eerst goed te analyseren, voordat we beslissingen nemen. Buikgevoel is goed, maar je moet het ook onderbouwen. In de toekomst willen we de beste leverancier worden in de branche. We zijn al best een eind op weg. We willen daarbij onze kernwaarden behouden: betrouwbaar, betrokken, gedreven en deskundig. De markt hebben we ook wel mee natuurlijk: de vergrijzing, langer zelfstandig thuis wonen, noem maar op. Maar de zorgverzekeraars maken het ons niet gemakkelijk. In het verlengde van onze missie hebben we een hulpmiddelenautomaat ontwikkeld, geïnspireerd door de eierautomaten bij boeren. In een ziekenhuis in Boxmeer hebben we de eerste automaat geplaatst, waaruit mensen 24/7 krukken en dergelijke kunnen halen. Ziekenhuizen vinden dat ook fijn. Mensen hoeven niet tot de volgende ochtend te blijven voordat ze kunnen gaan. Een degelijke machine, maar we hebben hem maar niet roze geverfd, haha.”

 

Ook geïnteresseerd in een vernieuwende kijk?

Neem contact op met Jeroen Beckers voor een vrijblijvende kennismaking. Jeroen is bereikbaar via telefoonnummer +31 40 240 9418 en +31 (0)6 5349 0753 en per e-mail op jbeckers@flowplus.nl. Kijk voor meer informatie op www.flowplus.nl 

 

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2019, gedrukt in juni 2019. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Trudie Govers, marketing- en communicatieadviseur bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9522 of via tgovers@joanknecht.nl.