Fiscus overtreedt privacywet met gebruik BSN in btw-nummer

 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft aangegeven dat de Belastingdienst de privacywet overtreedt. Het burgerservicenummer (BSN) wordt namelijk gebruikt in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak. Als gevolg van verplicht gebruik en publicatie van het btw-nummer kunnen risico’s op bijvoorbeeld identiteitsfraude zich voordoen.

Btw-plichtige ondernemers met een eenmanszaak krijgen bij de start van hun bedrijf een btw-nummer van de Belastingdienst. Dit nummer bestaat onder andere uit hun burgerservicenummer. Volgens de Wet op de omzetbelasting hebben deze ondernemers de verplichting om hun btw-nummer aan (potentiële) klanten bekend te maken, zoals op hun website en op facturen. En daar zit hem nu juist het probleem. Door het publiceren hiervan komt namelijk een bijzonder persoonsgegeven op straat te liggen. De kans is aanwezig dat hier misbruik van wordt gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan identiteitsfraude. Veel eigenaren van eenmanszaken hebben de afgelopen periode daarom hun beklag gedaan bij de AP. Daarop startte de AP een onderzoek.

Stoppen met gebruik BSN

De AP heeft het beleid van de Belastingdienst aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) getoetst en is tot de conclusie gekomen dat de fiscus de privacywet overtreedt door het gebruik van het BSN in het btw-nummer. De Belastingdienst moet daar dan ook zo snel mogelijk mee stoppen. De AP geeft de fiscus tot 1 januari 2019 de tijd. Als dit niet op tijd gebeurt, kan de AP een verwerkingsverbod afdwingen of een boete opleggen.

Voorstel alternatief systeem

Een woordvoerder van de Belastingdienst heeft aangegeven dat zo snel mogelijk wordt bedacht welk alternatief systeem ervoor in de plaats kan komen. Zij zullen de Tweede Kamer hierover na de zomer informeren.