Erik Lathouwers is btw-specialist én ploegleider van een wielerteam

Erik Lathouwers, btw-specialist bij Joanknecht, groeide op in een echte fietsfamilie. Het hele gezin was bijna dagelijks bij de Wielervereniging in Schijndel te vinden. Erik fietste zelf lange tijd op hoog niveau. Inmiddels is hij ploegleider van het semiprofessionele damesteam van diezelfde vereniging. “Samen naar een topprestatie werken, dat vind ik het leukst.”

Een topprestatie leveren gaat volgens Erik niet alleen om winnen. “Ik vind het belangrijk om iedere wielrenster individueel beter te maken. Iemand die op de dertigste plek staat naar de tiende plek helpen, vind ik heel leuk,” zegt hij. “Al is het natuurlijk het gaafst om iemand naar de overwinning te begeleiden.”

Als ploegleider regelt Erik alles rondom het team, zoals wedstrijdinschrijvingen en hotels. Daarnaast coacht hij de wielrensters tijdens wedstrijden. Iedere wielrenster heeft ook nog een personal trainer die voor de dagelijkse trainingsschema’s en voedingsschema’s zorgt. Dat doet Erik ook voor een aantal wielrensters, maar die zitten niet in het team waar hij ploegleider van is. Het team van Erik is relatief nieuw bij de Schijndelse vereniging. “We hadden voor dames alleen juniorengroepen tot 19 jaar. De overstap van die groep naar een professioneel team was lastig omdat het een grote sprong was. Daarom hebben we twee jaar geleden een team opgezet om deze stap te verkleinen,” vertelt Erik.

 

“Alleen met een goede balans tussen sport en privé bereik je een topprestatie”

 

Vertrouwen

Zijn team doet het goed. Het afgelopen jaar hebben al zes wielrensters de overstap gemaakt naar een professioneel team waarmee de Schijndelse vereniging samenwerkt, Parkhotel Valkenburg. Het geheim van de ploegleider? “Sporters op hun gemak stellen en vertrouwen geven. Ik denk dat veel mensen weten hoe je bepaalde schema’s maakt of een koerstactiek uitzet, maar juist de menselijke kant van de sport is heel belangrijk.”

Persoonlijke aandacht

Erik neemt bijvoorbeeld de tijd om met iedere wielrenster een-op-een in gesprek te gaan voor de wedstrijd. “Een wielrenster kan vijf keer Nederlands kampioen zijn geworden, de zesde keer kan zij toch weer twijfelen. Ik vind het belangrijk om die twijfel weg te nemen door met aandacht naar iemand te luisteren,” zegt hij. Zeker in de leeftijdscategorie van Eriks team, 19 tot 23 jaar, is persoonlijke aandacht cruciaal. “Zij zitten met school, vrienden, verkering en allerlei andere zaken. Blind een trainingsschema maken, heeft dan geen zin. Het is belangrijk om alles goed op elkaar af te stemmen.”

 

”Voor een topprestatie is samenwerken heel belangrijk”

 

Aan de andere kant moet de ploegleider ook streng zijn. “Als ik zie dat iemand de kantjes ervan afloopt, dan moet ik diegene ook een keer passeren in de selectie voor een wedstrijd. Zo staat die persoon weer op scherp voor de volgende wedstrijd.” Een balans vinden tussen vertrouwen geven wanneer het minder gaat en hard optreden als dat nodig is, is volgens Erik heel belangrijk. “Alleen met een goede balans bereik je een topprestatie.”

Communicatie

Eriks talent in de wielersport bleef bij Joanknecht niet onopgemerkt. Joanknecht sponsort het relatief nieuwe wielerteam. “Dat vind ik heel gaaf en bijzonder,” zegt Erik. Hij gebruikt de vaardigheden die hij opdoet als ploegleider ook in zijn werk. “In mijn rol als ploegleider probeer ik altijd goed met iedereen te communiceren. Op mijn werk stuur ik geen mensen aan, maar goed communiceren met collega’s is hier ook heel belangrijk,” stelt Erik. “Ik ga graag in gesprek met mensen, ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om mee sollicitatiegesprekken te voeren.”

Door zijn carrière in de sportwereld legt Erik de lat ook bij Joanknecht altijd hoog. Erik: “Voor een topprestatie is samenwerken natuurlijk heel belangrijk, zowel in de sport als op het werk.” Waar hij het meest trots op is? “Andere mensen helpen om beter te worden in hun sport of in hun werk.”

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2021, gedrukt in mei 2021. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.