Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

nieuw btw-nummer eenmanszaken

De Belastingdienst stuurt in het najaar van 2019 een brief naar alle eenmanszaken met daarin een nieuw btw-identificatienummer. Dit nieuwe btw-identificatienummer vervangt per 1 januari 2020 het huidige btw-nummer voor eenmanszaken en dient vanaf deze datum te worden gebruikt in het contact met klanten en leveranciers.

Huidige btw-nummer

Het huidige btw-nummer van eenmanszaken komt overeen met het burgerservicenummer van de belastingplichtige, wat een risico op identiteitsfraude met zich meebrengt. In het nieuwe btw-nummer is het burgerservicenummer van de ondernemer niet langer verwerkt. Hiermee wordt de privacy van belastingplichtigen met een eenmanszaak beter beschermd. Voor ondernemers zonder eenmanszaak verandert niets: zij behouden hun huidige btw-nummer.

Veranderingen per 1 januari 2020

Het nieuwe btw-nummer geldt vanaf 1 januari 2020. Dit houdt in dat ondernemers vanaf 1 januari hun nieuwe btw-nummer moeten gebruiken op bijvoorbeeld facturen, internetsites en briefpapier. Daarnaast is het van belang dat ondernemers met een eenmanszaak hun nieuwe btw-nummer doorgeven aan klanten en leveranciers. Vanaf 1 januari moet het nieuwe btw-nummer namelijk voor alle zakelijke contacten worden gebruikt, zowel binnen als buiten de Europese Unie. Het btw-nummer van overige EU-ondernemers wordt overigens niet aangepast.

Voor het contact met de Belastingdienst en het doen van aangifte btw zal het huidige btw-nummer in gebruik blijven. Dat betekent dus dat een ondernemer met een eenmanszaak per 1 januari 2020 beschikt over twee nummers.

Vragen?

Hebt u vragen over het gebruik van het nieuwe btw-identificatienummer? Neem dan contact op met onze btw-specialisten via btw@joanknecht.nl.