Kredietwaardigheid

Een credit rating, wie wil die nou niet?

 

Iedereen die zaken met u wil doen, kan de kredietwaardigheid van uw bedrijf navragen bij een kredietinformatiebureau. Bijvoorbeeld bij Gaydon en D&B die in Nederland een dekking hebben van vrijwel 100%. Bij de beoordeling van de kredietwaardigheid worden alle openbare gegevens gebruikt die beschikbaar komen.

Onverwachte informatie

Zo geeft kredietinformatiebureau Graydon aan zo’n 12,500 bronnen te raadplegen. Denk hierbij aan: gegevens van de KvK, openbare jaarcijfers, informatie van incassobureaus, de debiteurenadministraties van aangesloten bedrijven, etc. Deze informatie wordt automatisch ingelezen via gekoppelde systemen. Daarbij is er een goede kans dat onverwacht leveranciers en andere bedrijven waar u zaken mee doet al automatisch gegevens aanleveren over uw bedrijf. De kredietinformatiebedrijven wachten vervolgens niet of over een specifiek bedrijf een kredietscore wordt gevraagd maar stellen deze in één moeite automatisch op.

Ratingmanagement en rinkelende kassa’s

Bedrijven die daar niet om hebben gevraagd, hebben zo toch al een creditscore zonder dat ze daar om hebben gevraagd. Deze kan lager zijn dan men zelf verwacht. Als u meer crediteurenkrediet nodig heeft of naar de bank moet voor een nieuwe financiering, kan deze ongevraagde rating behoorlijk in de weg zitten. Het kan dus lonen de eigen rating te beïnvloeden. Verbetering van uw eigen betalingsgedrag is een van de krachtigste manieren om uw rating positief te beïnvloeden. Een andere manier is om actief het risico van de eigen debiteurenportefeuille te verlagen door zelf kredietinformatie over hen op te vragen.

Vraag de kredietscore van je eigen bedrijf op

Uiteraard kunt je ook gewoon zelf de kredietscore van je bedrijf opvragen. Daarbij kun je de het kredietinformatiebedrijf direct vragen welke factoren van invloed zijn op de rating en hoe je dit kunt managen. In dat geval schept het (ongevraagde) aanbod de vraag en rinkelt de kassa van de kredietinformatiebedrijven dubbel.

Deze blog is geschreven door Georges de Méris, partner Corporate Finance en Forensics & Recovery bij Joanknecht.