Kredietwaardigheid

Een credit rating, wie wil die nou niet?

Een credit rating, wie wil die nou niet?

27 juni 2018

Dit artikel is geüpdatet op 31-7-2020

 

Iedereen die zaken met u wil doen, kan de kredietwaardigheid van uw bedrijf navragen bij een kredietinformatiebureau. Bijvoorbeeld bij Graydon en D&B die in Nederland een dekking hebben van vrijwel 100%. Bij de beoordeling van de kredietwaardigheid worden alle openbare gegevens gebruikt die beschikbaar komen.

Onverwachte informatie

Zo geeft kredietinformatiebureau Graydon aan hiervoor zo’n 12,500 bronnen te raadplegen. Denk hierbij aan: gegevens van de KvK, openbare jaarcijfers, informatie van incassobureaus, de debiteurenadministraties van aangesloten bedrijven, etc. Deze informatie wordt automatisch ingelezen via gekoppelde systemen. Daarbij is er een goede kans dat onverwacht leveranciers en andere bedrijven waar u zaken mee doet al automatisch gegevens aanleveren over uw bedrijf. De kredietinformatiebedrijven wachten vervolgens niet af of over een specifiek bedrijf een kredietscore wordt gevraagd maar stellen deze in één moeite automatisch op.

 

Ratingmanagement actueel in coronacrisis

In de huidige coronacrisis zijn veel bedrijven in zwaar weer gekomen en is de behoefte aan kwalitatief hoogwaardige kredietinformatie verder toegenomen. Bedrijven hebben vaak toch al een creditscore zonder dat ze daar om hebben gevraagd of zich daar bewust van zijn. Deze kan tijdens de coronacrisis lager zijn dan men zelf verwacht. Als u meer crediteurenkrediet nodig heeft of naar de bank moet voor een nieuwe financiering, kan deze ongevraagde rating behoorlijk in de weg zitten. Het kan dus lonen de eigen rating te analyseren en vervolgens te beïnvloeden. Verbetering van uw eigen betalingsgedrag is een van de krachtigste manieren om uw rating positief te beïnvloeden. Een andere manier is om actief het risico van de eigen debiteurenportefeuille te verlagen door zelf kredietinformatie over hen op te vragen en kortere betalingstermijnen te hanteren.

 

Vraag de kredietscore van uw eigen bedrijf op

Uiteraard kunt u ook gewoon zelf de kredietscore van uw bedrijf opvragen. Daarbij kunt u het kredietinformatiebedrijf direct vragen welke factoren tijdens de coronacrisis van invloed zijn op de rating en hoe u dit kunt managen. In dat geval schept het (ongevraagde) aanbod de vraag en rinkelt de kassa van de kredietinformatiebedrijven dubbel.

Geschreven door Georges de Méris.

Partner corporate finance en forensics & recovery bij Joanknecht.

Georges is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9476 en per e-mail op gdmeris@joanknecht.nl.