Digitale transformatie van de financial

 

Technologische ontwikkelingen zetten de financiële wereld op zijn kop. Denk aan blockchain, robotics en business intelligence; je kunt er niet om heen. Hoe kijken wij als accountant tegen deze ontwikkelingen aan en hoe spelen wij hier op in? Onze IT-expert Lucas Vousten was één van de sprekers op een symposium georganiseerd door Fontys Hogeschool voor Financieel Management.

Naast Lucas waren hoogleraar accountancy Eddy Vaassen, Joris van den Bergh (ASML) en Rik van Wessel (HFM-alumnus) sprekers op het symposium. Uit hun verhalen blijkt dat de verschillende ICT-ontwikkelingen veel kansen bieden die in de praktijk goed toepasbaar zijn. Zo zal blockchain de rol van de financial in grote mate beïnvloeden. Niet in de laatste plaats doordat historische gegevens onweerlegbaar zijn èn voor alle aangesloten deelnemers aan de blockchain inzichtelijk blijven.

De financial van de toekomst

Deze ontwikkelingen vragen van ons als controller en accountant om vooruit te kijken. Hoe ziet de financial van de toekomst er uit? De digitale transformatie stelt andere eisen aan de financial: meer richten op de technische componenten, want de financial moet zelf kunnen robotiseren. Onze kennis zal technisch diepgaander van aard moeten zijn.

De nadruk ligt daarnaast steeds meer op hele processen in plaats van een eindproduct uit het proces. De accountant van de toekomst is een keten-auditor of –controller. Geen objectgerichte assurance meer maar proces-assurance, data-level assurance of instant-assurance. Deze verschuiving wordt mede veroorzaakt door de afhankelijkheid van IT systemen, de “ver-onlining” van organisaties en de stijgende roep om verantwoording. Partijen in de keten willen van elkaar dat ze verantwoording afleggen over hun presteren. Vooral betrouwbaarheid is hierin een belangrijk component.

Tools voor efficiency verbetering

Naast deze extern gerichte verantwoording zijn met nieuwe ICT-tools ook intern slagen te maken. We zijn momenteel veel bezig met process mining, ofwel processen inzichtelijk maken. Hoe lang duurt het voordat een order afgehandeld is en hoeveel activiteiten of handelingen zijn hiervoor nodig? Het doel is om de efficiency te verbeteren. Dit is mogelijk omdat alles in systemen wordt vastgelegd en we het geheel aan gegevens relatief eenvoudig digitaal kunnen analyseren. Als processen inzichtelijk zijn, kunnen repeterende (administratieve) processen geautomatiseerd worden. Robotic process automation (RPA) zorgt er voor dat processen 24/7 doorgaan, gegevens sneller en op een consistente wijze verwerkt kunnen worden. De voorbeelden die vanuit ASML, maar ook vanuit Joanknecht zijn aangehaald, geven eens te meer aan dat de mogelijkheden enorm zijn, maar ook bijzonder toegankelijk.

De ontwikkelingen op het gebied van ICT bieden kansen en mogelijkheden die we niet onbenut willen laten. Meer weten? Neem dan contact op met Lucas Vousten via +31 (0)40 240 9516 of mail naar lvousten@joanknecht.nl.