deze coronacrisis biedt ook kansen

Deze coronacrisis biedt ook kansen

Deze coronacrisis biedt ook kansen

3 juni 2020

Het coronavirus raast over de wereld en laat overal zijn sporen na. In Nederland kunnen we gelukkig weer voorzichtig naar de toekomst kijken. Vraag is: houden we goede dingen over aan deze crisis? Wat mij betreft is het antwoord ‘ja’. Deze coronacrisis biedt ook kansen. Zicht op een aantal ontwikkelingen die we niet mogen negeren.

Dichtbij op anderhalve meter

De anderhalvemetersamenleving is misschien wel het best zicht- en merkbaar. Voor alle mensen en alle sectoren. In winkels, in kantoren tot en met het openbaar vervoer. Tegelijkertijd blijft de mens een sociaal wezen, met behoefte aan ontmoeting. Lichaamstaal is ook een taal en zegt vaak meer dan het gesproken woord. Daar kan geen Teams of Zoom tegenop.

 

Thuis werken en leren

Desondanks lijkt thuiswerken een blijvertje. Misschien op een kleinere schaal dan tijdens de intelligente lockdown. Maar veel werkgevers én werknemers hebben de voordelen ervaren. Dat biedt kansen voor soft- en hardware-ontwikkeling. Mensen willen het thuiswerken immers nog beter integreren in hun woonomgeving. Het betekent ook dat kantoren zullen veranderen. Denk aan flexibele inrichtingen, desinfectiemogelijkheden en het meten van temperatuur bij mensen. Overigens: wat voor thuiswerken geldt, geldt ook voor thuisonderwijs. Leren op afstand wordt vast onderdeel van ons onderwijslandschap. De impact daarvan op onderwijsinstellingen en studentenhuisvesting is vergelijkbaar met die van thuiswerken. Met ook daar de nodige kansen.

 

Gezondheidszorg en integratie

Een andere belangrijke ontwikkeling is de gezondheidszorg op afstand. We willen kwetsbare ouderen zo ver mogelijk van virushaarden houden. Ziekenhuizen en gezondheidscentra zijn dus eigenlijk ‘verboden’ terrein. Dat stelt de huidige en gefragmenteerde gezondheidswereld voor grote opgaven. Het is onduidelijk wie het voortouw neemt in de integratie. Daar is een wereld te winnen.

 

Online winkelen

Als het gaat om consumentengedrag, zien we de groeicurve van onlineaankopen alleen maar sneller stijgen. Die explosieve groei benadrukt de toenemende vraag naar veilige webshops, distributiecentra en logistieke innovatie. We wachten op de drones in plaats van bestelbusjes. Wie pakt de elektrische bakfiets écht op? En wanneer krijgt de integratie van post- en pakketbezorging dan eindelijk vorm. De trein rijdt. Spring erop!

 

Grote evenementen

Misschien wel de grootste uitdagingen zien we op het gebied van grote evenementen. Er komt een moment dat we weer met grotere groepen, veilig willen samenzijn. Crowd-control is dan onmisbaar. Of het nu gaat om een festival of een congres; bezoekers moeten zich veilig kunnen voelen. En mócht er dan toch een besmetting zijn, hoe voorkom je dan erger en identificeer je zo snel mogelijk wie met wie in contact was?

 

Het ga u goed

En dan is er nog de tendens van landen om kritische industrieën in hun eigen invloedssfeer te krijgen. Als het gaat om voor- en achterwaartse integratie van bedrijven, dan biedt dit ongekende kansen. Kortom, wat zijn de welvaartsbrengers van de toekomst? Als je het mij vraagt zijn dat de ondernemers en ondernemingen die vooral flexibel en adaptief zijn. Zij die de klap van deze coronacrisis te boven komen en kunnen omzetten in relevante winstgevende businessmodellen.

 

Ten slotte nog dit: dit was mijn laatste blog voor Joanknecht. Blijf gezond, lichamelijk en geestelijk. En blijf vooral van buiten naar binnen kijken. Alleen dan zie je de kansen. Kunnen we daarbij helpen? Neem dan zeker even contact op met mijn oud-collega’s rechtsboven aan deze pagina.

 

Het ga u goed.

Marc_Pelzers-90x90

Geschreven door Marc Pelzers.

 

Voormalig adviseur corporate finance en partner bij Joanknecht.