De youngtimer van de zaak

De youngtimer van de zaak

 

In de media is de laatste tijd veel aandacht besteed aan de belastingvoordelen van een zogenoemde youngtimer van de zaak. Die berichtgeving was niet altijd volledig. Daarom zetten wij de regels hierover voor u op een rijtje.

Youngtimer en privé gebruik

Een youngtimer is een auto die meer dan 15 jaar gelegen voor het eerst op kenteken is geregistreerd. Voor auto’s van de zaak die ook privé worden gebruikt vindt zowel voor de loonheffingen als voor de btw een correctie plaats. Voor de loonheffingen vindt deze plaats door middel van een bijtelling en voor de btw door een forfaitaire correctie op de aftrek van btw op de autokosten. De bijtelling voor de loonheffingen en die voor de btw wordt op een andere manier berekend.

Marktwaarde of cataloguswaarde?

De bijtelling voor de loonheffingen wordt voor youngtimers vastgesteld op basis van de marktwaarde van de auto op dat moment. De bijtelling bedraagt 35% van deze waarde.

Voor de btw wordt de bijtelling altijd berekend over de cataloguswaarde van de auto. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval bedraagt de bijtelling 2,7% of 1,5%.

Heeft u vragen over de bijtelling voor privégebruik van een youngtimer van de zaak? Neem dan contact op met Rianne van den Dungen, of met één van onze adviseurs. Wij helpen u graag verder.