Cyberaanvallen, dat overkomt mij toch niet?

Cyberaanvallen

Cyberaanvallen zijn aan de orde van de dag. Het afgelopen jaar nam het aantal cyberaanvallen op Nederlandse private en publieke instellingen enorm toe. Twee derde van alle organisaties is erdoor getroffen. Deze cyberaanvallen ontstaan door kwetsbaarheden in systemen, zowel software als hardware. Maar u denkt wellicht ook nog: “Cyberaanvallen, dat overkomt mij toch niet?”

Een van die kwetsbaarheden kan, wanneer misbruikt, dezelfde impact hebben als het virus ‘Petya’. Dit virus versleutelt uw bestanden en vraagt geld voor het ontsleutelen. Petya en gelijksoortige virussen hebben in 2017 een schade van € 5 miljard veroorzaakt. Afgelopen week is een nieuwe kwetsbaarheid ontdekt in Windows die in potentie hetzelfde gevaar vormt als Petya. De kwetsbaarheid zit in een toepassing die veelvuldig door organisaties maar ook door particulieren wordt gebruikt.

Update Microsoft

Microsoft, de ontwikkelaar van Windows, heeft direct een update uitgebracht die deze kwetsbaarheid verhelpt. Hierdoor beperkt het risico op besmetting en schade zich snel. Toch ziet Microsoft dat er veel computers zijn die deze update nog niet hebben geïnstalleerd. Er is slechts één besmette computer nodig die met het internet verbonden is om het hele netwerk te infecteren. “Dit scenario kan nog erger zijn voor degenen die hun interne systemen niet up-to-date houden met de laatste updates”, zegt Simon Pope, directeur Incident Response bij het Microsoft Security Response Center (MSRC).

Wat kunt u doen?

Software tijdig updaten! Niet alleen besturingssystemen, zoals Windows, maar ook alle applicaties die u gebruikt in uw bedrijfsvoering moeten worden geüpdatet. Daarnaast is het zaak inzicht te krijgen in de kwetsbaarheden in uw systemen en dit continu te monitoren.

Joanknecht IT-Services helpt u verder

Joanknecht IT-Services helpt u om een cyberaanval te voorkomen. Onze gespecialiseerde IT-auditors kunnen u door middel van een securityscan adviseren over kwetsbaarheden zoals genoemd in dit artikel. Deze scan geeft u ook inzicht in de inrichting van uw netwerk en eventuele kwetsbaarheden die hierdoor ontstaan. Wilt u meer weten over het inzicht in de aanwezige kwetsbaarheden binnen uw netwerk of wilt u de beheersing van uw netwerk naar een hoger niveau brengen? Neem contact op met Lucas Vousten, partner IT-audit, per e-mail of per telefoon op +31 (0)40 240 9516 of met Jeroen Vervoort, IT-auditor, per e-mail of per telefoon op +31 (0)40 240 9494.