Creatief geld om te groeien

Creatief geld om te groeien

Creatief geld om te groeien

27 juli 2018

Dit artikel is geüpdatet op 31-7-2020

 

Het is niet makkelijk voor jonge bedrijven om financiers te vinden voor veelbelovende creatieve ondernemersplannen. Banken, vrienden en familie schrikken toch vaak terug voor dit soort risicodragende projecten. Met name  “technostarters” hebben moeite met het aantrekken van financiering.

De Informal

Creative jonge bedrijven zijn vaak op zoek naar bijzondere financiers die gevoel hebben voor idee en ondernemersplan, en die meer kunnen brengen dan geld alleen. Vaak komt men dan uit bij informal investors die met leningen en aandelenkapitaal bereid zijn het plan te financieren. Informals zijn vaak succesvolle ondernemers die al meerdere bedrijven hebben opgericht, groot gemaakt en verkocht. Zij beschikken daardoor over een uitgebreid netwerk en een berg aan kennis. Vaak heeft deze investeerder in eenzelfde situatie als de kredietvrager verkeerd en ervaring met een soortgelijk project.

 

Schade en schande en het lonkend perspectief

De informal investor is in de jaren door schade en schande wijs geworden en stelt daardoor hoge eisen aan de ondernemerskwaliteit van de directeur/ondernemer, de kwaliteit van het ondernemersplan en de aantoonbare kansen in de markt. Hij weet dat de meeste creatieve plannen ondanks briljant management en goede onderbouwing in het zicht van de haven stranden. Daar komt nu ook het positieve of negatieve effect van de coronacrisis bij. Hij is dus op zoek naar bijzonder ondernemerstalent dat van een crisis een (financiële) kans weet te maken. Gezien de toegenomen risico’s wil hij wel zicht hebben op een hoog investeringsrendement. De opbrengst van het geslaagde plan moet immers de verliezen op de (andere) mislukkingen ruim kunnen dekken. Daarbij komt dat creatieve jonge bedrijven vaak drie keer meer geld nodig hebben dan ze in eerste instantie denken en geld schaars is tijdens een crisis. De informal investor moet dus kunnen doorfinancieren zolang de banken er nog niet in geloven.

 

Perfecte match

De praktijk bewijst dat als informals en jonge creatieve bedrijven elkaar vinden, unieke bedrijven tot wasdom komen. De kunst is dit in een vroeg stadium te herkennen en met de juiste verwachtingen partijen aan tafel te brengen. Vanuit die insteek zijn we regelmatig in staat geweest voor goede plannen  passende financiers te vinden.

Geschreven door Georges de Méris.

Partner corporate finance en forensics & recovery bij Joanknecht.

Georges is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9476 en per e-mail op gdmeris@joanknecht.nl.