Corporate recovery: de afdeling Intensive care van Joanknecht

Corporate recovery: de afdeling Intensive care van Joanknecht

26 februari 2020

De namen zijn gefingeerd, de casus is o zo herkenbaar. Handelsonderneming Inter Action is al twee jaar verliesgevend. Voor 2019 dreigt een groter verlies. Klanten betalen te laat of helemaal niet. Leveranciers beperken de speelruimte. Collega-bedrijven jagen op iedere order. Als de grens van de kredietfaciliteit pregnant in beeld komt, doemt een acuut liquiditeitsprobleem op. Op zo’n moment is er gelukkig corporate recovery: de afdeling intensive care van Joanknecht.

Eerst het probleem in beeld, dan actie!

Gaat Inter Action ‘op de bouteille’? De patiënt is doodziek en zou in het hospitaal direct richting intensive care gaan. Werk aan de winkel voor ervaren en daadkrachtige adviseurs van corporate recovery. Eerst een probleemanalyse, dan een actieplan. Centrale vragen:

 

  1. De wat-vraag: doet Inter Action de goede dingen?
  2. De hoe-vraag: doet Inter Action de goede dingen wel goed?

 

 

Liever voor de rechter confronteren

De analyse focust ook op de voorraadontwikkeling. Door omzetdalingen liep de gemiddelde omloopsnelheid van de voorraad op tot meer dan een jaar. Maar twintig procent van de voorraad is goed voor 84% van de omzet en zelfs 88% van de brutomarge. Bijna inherent is de terugval van de gemiddelde orderomvang. Terwijl het op de werkvloer best druk is. Veel kleine orders, waarbij de loonkosten om de order te verwerken vaak hoger zijn dan de brutomarge. Per saldo zijn veel verkopen verliesgevend.

 

Wat levert wel geld op?

In overleg met de adviseurs van Joanknecht besluit directeur-grootaandeelhouder De Laat zich te richten op de sec winstgevende artikelen en bijbehorende klanten. Het doet pijn, maar het moet: de overtollige voorraad wordt zo snel mogelijk verkocht – soms beneden de kostprijs. Zo ontstaat liquiditeitsruimte. De gemiddelde orderomvang groeit en Inter Action kan met minder medewerkers toe. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en voor een beperkt aantal medewerkers volgt ontslag. Ondertussen wordt bij de bank koortsachtig overlegd. De bank overweegt het krediet op te zeggen. Op basis van de probleemanalyse en het actieplan krijgt De Laat c.q. Inter Action het voordeel van de twijfel. Op dezelfde manier worden de belangrijkste crediteuren benaderd. Aan het einde van de tunnel gloort voorzichtig licht. Althans, voor de vennootschap.

 

Géén ingrepen voor het oog

Een goede afloop voor De Laat zelf is dan nog allerminst zeker. Hij leende via zijn holding-bv een belangrijk deel van het privévermogen uit aan de onderneming. Urgente stappen moeten het familievermogen veiligstellen. Een delicate operatie, want de ingrepen – géén cosmetica! – mogen er niet voor zorgen dat De Laat als bestuurder aansprakelijk kan worden gesteld. De Laat Holding koopt de bedrijfsinventaris, waaronder een geavanceerde logistieke installatie, van Inter Action. Dit gebeurt met toestemming van de bank, die een pandrecht had op vrijwel alle activa. De koopsom verrekent De Laat met zijn vordering op Inter Action.

 

Trots op resultaat

We zijn een jaar verder en de adviseurs van Joanknecht zijn best een beetje trots op deze casus. In essentie is Inter Action weer een gezond bedrijf. Afgeslankt, maar winstgevend. Het bovenstaande verhaal speelde zich af binnen een tijdsbestek van enkele maanden. In die tijd is het volgende bereikt:

 

  • een duidelijke strategische richting qua kernactiviteiten;
  • het vertrouwen van en in de bank; vertrouwen is gegroeid;
  • momenteel loopt een bescheiden financieringsaanvraag om nieuwe groei mogelijk te maken;
  • de juridische structuur is gemoderniseerd, waardoor de schade in privé bij een eventueel faillissement in de toekomst beperkt blijft.

Deze blog is geschreven door drs. Ronny Buiting.

Adviseur corporate finance bij Joanknecht.

Ronny is bereikbaar per telefoon op +31 (0)40 240 9415 en per e-mail op rbuiting@joanknecht.nl.