Tussen de luiers en de laptop, als jonge ouder de balans vinden tussen werk en gezin

Balans vinden tussen werk en gezin

De komst van een baby brengt heel wat veranderingen met zich mee. Er gebeurt veel moois en een gezin komt voor nieuwe uitdagingen te staan. Zes medewerkers van Joanknecht vertellen over hun ervaringen met het ouderschap en hoe zij dit combineren met hun werk.

Rinke Pennings medewerker accountancy en vader van zoon Mick

Wat vind je het leukste nu je vader bent? Het allerleukste aan het ouderschap vind ik dat ik dit samen met mijn vriendin Ilse doe. De komst van Mick heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. Ik heb voor de geboorte met best veel mensen gesproken over het ouderschap. Veel vaders zeggen dat het eerste jaar niet zo leuk is, maar daar ben ik het helemaal niet mee eens. Ik vind het zó leuk. Elke dag leert hij weer wat nieuws. Mick is een superlief mannetje, hij vindt het allemaal prachtig.

Hoe ondersteunt Joanknecht jou als het gaat om je werk en je gezin combineren? Ik zou op bepaalde momenten thuis kunnen werken, maar ik kies ervoor om dat niet te doen. Op kantoor ben ik productiever. Dat ik nu fulltime werk en studeer is soms wel vervelend voor mijn vriendin. Zij heeft ook haar ambities en ik wil graag dat zij die ook kan waarmaken. Dat gun ik haar, net als dat zij mij steunt in wat ik doe.

 

Eelke Veraa-van de Wijdeven voormalig estate planner en moeder van zoons Lou (0), Gus (2) en Vik (4)

Bracht een derde kind nog grote aanpassingen met zich mee? Of juist helemaal niet? Nummer drie kwam vrij kort op nummer twee, dus hij gaat mee in de flow. Gelukkig is Lou een heel relaxte baby en zijn broertjes zijn heel erg lief voor hem. Het is in ons huishouden nu nog drukker en we moeten onze aandacht meer verdelen. Er zijn nu meer kinderen dan ouders, dus we komen wel eens handen tekort.

Hoe ziet een gemiddelde ochtend voordat je gaat werken eruit? Gelukkig passen opa en oma twee dagen per week op. Ze komen al vroeg hier, zodat we rustig kunnen starten. De dag dat de kinderen naar de opvang gaan, is de ochtend een stuk hectischer. Ik moet dan na het wegbrengen even goed checken of ik geen melkvlekken of een afdruk van een snotneus op mijn kleren heb.

Wat is voor jou nog een uitdaging aan het ouderschap? De grootste uitdaging vind ik consequent zijn. De oudste is vier en dan ben je veel meer bezig met opvoeden dan bij een kleine baby. Een valkuil is dat ik mij verlies in het ouderschap. Ik ben ook nog steeds Eelke.

 

Bob van den Dikkenberg controleleider en vader van zoon Noah

Wat vind je het allerleukste aan het ouderschap? Het volste vertrouwen dat Noah in mij heeft, hoe dat voelt, dat is het mooiste. We hadden door gezondheidscomplicaties een rocky start als gezin. Ik had eerst drie à vier weken verlof gepland, maar dat werden er vijf. De eerste maand was een uitdaging, het was echt een pittige eerste periode. Toen mijn verlof voorbij was, ging het gelukkig goed met zowel Noah als mijn vriendin Annelies. Daarna zag ik zowel zoon als moeder iedere week vooruitgang boeken. Het klopt wat ze zeggen dat een kind ervoor zorgt dat je jezelf nog beter leert kennen en dat vind ik heel mooi.

Hoe ondersteunt Joanknecht jou als het gaat om je werk en je gezin combineren? Toen Annelies zwanger was, werd ik vanuit Joanknecht aangemoedigd om vrij te nemen voor de belangrijke momenten en het fijne is dat ik mijn agenda zelf beheer. Nu de kleine er is, heb ik nog steeds het gevoel dat dit kan, hoewel de noodzaak ertoe minder is omdat mijn vriendin voor Noah zorgt.

Heb je tips voor jonge ouders die na een verlof weer aan het werk gaan? Op sommige momenten, als het privé of als de combinatie van werk en privé heel druk is, betrek je collega´s er dan bij. Het is niet erg om hulp te vragen.

 

Sandra Lepucka medewerker accountancy en moeder van dochter Mia

Komt jouw idee over hoe je werk en gezin zou combineren dat je had voor de komst van je kind overeen met de werkelijkheid? De periode nadat Mia was geboren verliep heel anders dan ik gedacht had. Tijdens mijn zwangerschap studeerde ik nog. Ik wilde graag bij mijn vorige werkgever afstuderen voordat ik zou bevallen. Door omstandigheden ging dat helaas niet door. Achteraf ben ik daar blij om, want anders was Joanknecht niet op mijn pad gekomen. Daar ben ik uiteindelijk toen Mia vijf maanden was begonnen met mijn afstudeerstage. Daarna kreeg ik bij Joanknecht een baan aangeboden.

Hoe ondersteunt Joanknecht jou als het gaat om je werk en je gezin combineren? Joanknecht is een heel flexibel bedrijf. Er is veel mogelijk als je het maar bespreekbaar maakt. Wat ik heel fijn vond, is dat ik tijdens mijn afstudeerstage alle gelegenheid kreeg om te kolven.

Heb je tips voor jonge ouders die na een verlof weer aan het werk gaan? Ik denk dat veel jonge moeders en vaders het heel vaak alleen willen doen, maar dat hoeft helemaal niet. Laat je gewoon helpen door familie of vrienden. Ook is het verstandig om goed met je partner te bespreken hoe je de zorg verdeelt. Maak goede afspraken over het wegbrengen en ophalen van je kind bijvoorbeeld, dat scheelt veel gedoe.

 

”Blijf als werknemer en werkgever met elkaar in gesprek” 

 

Iris van Mierlo adviseur accountancy en moeder van dochter Victoria

Wat vind je het allerleukste aan het ouderschap? Met name haar zien opgroeien en dat ze elke dag weer iets anders kan. Ook het idee dat Carel, Victoria en ik nu een gezin vormen met z’n drieën vind ik heel fijn en bijzonder. Dat voelt nu zo normaal, terwijl we een jaar geleden nog maar met z’n tweeën waren. Alles goed plannen, is wel een uitdaging. Voorheen stuurde ik een berichtje met ‘ik ben later’ en hield ik open tot hoe laat ik aan het werk zou zijn. Nu kan dat niet meer, want ik moet op tijd bij het kinderdagverblijf zijn.

Heb je tips voor jonge ouders die na een verlof weer aan het werk gaan? Ja! Breng je zoon of dochter al een keer naar de oppas of opvang voordat je weer met werken begint, zodat dit niet op je eerste werkdag plaatsvindt. Voor werkgevers heb ik ook nog een tip: ga flexibel om met het aantal uur dat een jonge ouder in de eerste periode na het verlof werkt. Dat deed Joanknecht bij mij ook.

 

Andoni Riestra Martinez voormalig senior medewerker accountancy en vader van zoon Mateo

Wat vind je het allerleukste aan het ouderschap? Leukste vind ik dat ik hem elke dag zie groeien en lachen. Het is zo’n vrolijk ventje. Dat hij er nu is, is het mooiste wat er bestaat.

Hoe ondersteunt Joanknecht jou als het gaat om je werk en je gezin combineren? Mateo is niet het eerste kind van Daniëlle en mij. In 2018 werd onze tweeling doodgeboren. Een nare tijd waarin Joanknecht heel goed is omgegaan met mijn situatie. Ik kreeg alle vrijheid en begrip om er weer bovenop te komen. Iedereen was heel betrokken.

Heb je tips voor jonge ouders die na een verlof weer aan het werk gaan? Pak sowieso drie weken verlof, ik vond dat in ieder geval heel fijn. De eerste week konden we van de kraamhulp alles leren, de tweede week deden we voor het eerst alles samen en de derde week konden we gaan genieten, want toen hadden we de verzorging wat meer onder de knie.

 

Dit artikel verscheen in het magazine ‘samen maken we toekomst’, editie zomer 2020, gedrukt in juni 2020. Twee keer per jaar brengt Joanknecht dit magazine uit voor haar relaties. Magazine ontvangen? Laat het ons weten: Tel. +31 40 844 70 00 of via info@joanknecht.nl. Wil je reageren, heb je een vraag of feedback voor ons? Neem dan gerust contact op met Marlies Vervoordeldonk, hr- en communicatiemedewerker bij Joanknecht via tel. +31 40 240 9493 of via mvervoordeldonk@joanknecht.nl.