Aanleveren jaarcijfers aan de bank in SBR

 

Jaarcijfers aanleveren bij de bank door middel van het opsturen van de jaarrekening in hard-copy of pdf is verleden tijd. Waar in 2016 de aanlevering in SBR nog werd aanbevolen door de drie grote banken, is het vanaf 2017 de norm. Dit betekent voor u als ondernemer dat u de jaarcijfers aan de bank in SBR aanlevert. Joanknecht kan u hiermee van dienst zijn. Kredietrapportages kunnen namelijk direct via onze portal worden aangeleverd bij de banken.

Vanaf 2017 is het aanleveren van kredietrapportages via SBR Banken de standaard. De ABN AMRO Bank, de ING Bank en de Rabobank zijn de initiatiefnemers van dit SBR Banken programma. Het is echter niet uitgesloten dat in de toekomst ook andere banken die actief zijn op de markt voor zakelijke kredietverlening gebruik van maken van SBR.

Wat is SBR?

SBR staat voor Standard Business Reporting. Het is een nieuwe standaard voor digitale gegevensuitwisseling dat is ontwikkeld op initiatief van de overheid. Financiële rapportages, zoals jaarrekeningen en belastingaangiften, kunnen op deze manier digitaal en gestandaardiseerd worden aangeleverd bij de Belastingdienst, de KvK, het CBS en de banken. Van de hierboven genoemde partijen zijn de banken een van de nieuwe instellingen waar SBR zijn intrede heeft gemaakt.

Waarom de overgang naar SBR?

Het aanleveren van rapportages via SBR kent een aantal voordelen: minder foutgevoelig, veiliger, efficiënter, duurzamer en koppeling met fiscale software en boekhoudpakketten. SBR heeft ook een groot voordeel bij het indienen van kredietaanvragen. Het proces van een kredietaanvraag kan door middel van SBR worden verkort tot 1 dag! Overigens genereert een SBR Kredietrapportage meer informatie dan in eerste instantie uit een standaard jaarrekening blijkt. Dit verkleint de kans dat banken om aanvullende informatie vragen.

Gebruik SBR

Het aanleveren van de jaarcijfers aan de banken via SBR is kosteloos. Wordt u door de bank verzocht om jaarcijfers aan te leveren en kiest u ervoor om dat niet via SBR te doen, dan gelden er voor alle drie de banken behandelingskosten van € 250.

Wat kan Joanknecht voor u betekenen inzake SBR?

Joanknecht is sinds eind 2016 aangesloten bij SBR Direct. Hierdoor kunnen kredietrapportages direct via de portal op onze website worden aangeleverd bij de banken. Overigens maakt Joanknecht gebruik van een boekhoudprogramma die de SBR Banken-taxonomie ondersteunt. Dit maakt de overgang naar het genereren van SBR rapportages eenvoudig en snel!