Aangepaste regels voor de btw-behandeling van vouchers per 1 januari 2019

 

Vanaf 1 januari 2019 gelden voor alle EU-landen nieuwe regels voor de btw-behandeling van vouchers. Dit heeft als gevolg dat het tijdstip waarop de btw verschuldigd is voor bepaalde soorten vouchers zal wijzigen.

Vouchers

Onder de nieuwe regels is sprake van een voucher, wanneer deze kan dienen als (gedeeltelijke) betaling voor de levering van bepaalde goederen of diensten. Een voucher is vormvrij en kan zowel een fysieke als elektronische vorm aannemen. Voorbeelden hiervan zijn bioscoopbonnen, boekenbonnen, dinercheques, VVV-cadeaubonnen en fashioncheques. Kortingsbonnen kwalificeren niet als voucher.

Huidige regelgeving

Tot 2019 geldt op basis van het besluit voor cadeaubonnen dat de btw over vouchers geheven wordt op het moment van het inwisselen van de voucher tegen een goed of dienst. Vouchers die worden uitgegeven tot 31 december 2018 blijven onder deze regeling vallen, ook al worden deze pas in 2019 ingewisseld.

Nieuwe wetgeving vanaf 1 januari 2019

Vanaf 1 januari 2019 gaat de nieuwe wetgeving gelden voor vouchers die vanaf dat moment worden uitgegeven. Op basis van de nieuwe wetgeving moet onderscheid worden gemaakt tussen ‘enkelvoudige vouchers’ of ‘meervoudige vouchers’. Onderstaand de kenmerken en btw-gevolgen op een rij:

Enkelvoudige vouchers

Meervoudige vouchers

  • Op het moment van uitgifte/verkoop is bekend in welke lidstaat btw verschuldigd is. De voucher kan enkel in één land ingewisseld worden; en
  • Op het moment van uitgifte/verkoop is het btw-tarief bekend.

 

Gevolgen btw

De btw-afdracht vindt plaats op het moment van uitgifte/verkoop van de voucher.

  • Op het moment van uitgifte/verkoop is niet bekend in welke lidstaat btw verschuldigd is. De voucher kan in meerdere landen ingewisseld worden; of
  • Op het moment van uitgifte/verkoop is niet duidelijk welk btw-tarief van toepassing zal zijn.

Gevolgen btw

De btw-afdracht vindt plaats op het moment van inwisseling van de voucher tegen goederen of diensten waarop de voucher betrekking heeft.

Het tijdstip van verschuldigdheid voor enkelvoudige vouchers wijzigt dus ten opzichte van de huidige regelgeving. Een voorbeeld van een enkelvoudige voucher is een bioscoopbon. Bij uitgifte staat reeds vast dat de bon wordt ingeleverd bij een Nederlandse bioscoop ten behoeve van een filmkaartje, belast tegen 9% btw. Een voorbeeld van een meervoudige voucher is een VVV-cadeaubon. Deze bon kan worden ingewisseld voor verschillende producten met verschillende btw-tarieven. Voor meervoudige vouchers zal door de nieuwe regelgeving niets veranderen ten opzichte van de huidige regeling.

Meer informatie

Wij adviseren om tijdig inzichtelijk te krijgen wat de nieuwe btw-regels voor u betekenen. Als u vouchers uitgeeft, moet uit uw btw-administratie blijken of het om een enkel- of meervoudige voucher gaat. Ook als u vouchers doorverkoopt of vouchers bij u kunnen worden ingewisseld ,is het van belang tijdig te anticiperen wat deze wijzigingen voor u betekenen.  Wilt u meer weten over de btw-behandeling van vouchers en de mogelijke gevolgen in uw situatie? Neem dan gerust contact op met een van onze btw-adviseurs via btw@joanknecht.nl.